НОВИНИ

Издирват един от нападателите, ограбили 19 000 лева от възрастен мъж във Видинско

Рецидивистите познавали жертвата, тъй като ремонтирали покрива му преди месец

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 25.10.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Възрастният мъж от видинското село Макреш е ограбен от хора, които преди месец пуснал да ремонтират покрива на къщата му. Нападателите отнели спестените от мъжа близо 19 000 лева. Трима са задържани от автопатрул на "Гранична полиция", а един е обявен за общодържавно издирване. В селото, където хората са предимно възрастни, казват, че се страхуват от кражби и не спят спокойно нощем.

85-годишният Нино Нинов е нападнат в дома си към 21.30 ч. в понеделник, докато гледал телевизия.

"Изведнъж усетих, че нещо на устата ми ме хвана тук. Аз обърнах поглед, видях. Какво правите тука? Кой ви пусна? Ох, какво беше. Ние сме от енергото, профилактика. Рекох, каква профилактика бе, я се разкарайте. И той ме притисна тука, а през другото време другия тършува у друга стая".

Отнети са всичките пари на възрастния мъж, включително и спестяваните за внуците му, които са в чужбина.

"Едни пари бях ги приготвил да ги преместя, плащах едни дърва и той как ме държеше така за гушата и се разправяме да ме пуснат и той бръкне с ръката, взе парите. Аз му ритнах ръката. През това време другият тършува у друга стая. Намериха другите, които бяха приготвени за Канада. Да ви кажа, че съм герой бил, не съм. Единствен начин да си отървеш кожата, парите. Ако не бяха ги намерили, дядото нямаше да го има."

Нападателите счупили бравата на входната врата, за да не може възрастният мъж да излезе. Отнели мобилния му телефон. Едва на следващия ден Нино сигнализирал в полицията за нападението в дома си. Извършителите на грабежа са от монтанското село Студено буче и са познавали жертвата.

"Познавали са го, тъй като преди месец, месец и половина са работели при него, правили са ремонт на покрива му и вероятно тогава са видели от къде влиза евентуално, за да извърши съответните разплащания с тях", каза старши комисар Петър Коцин, директор на ОД на МВР - Видин.

Трима от извършителите са задържани край съседно село от автопатрул на "Гранична полиция".

Парите скоро ще бъдат върнати на собственика им, съобщиха от прокуратурата, но в Макреш съседите на Нино казват, че нощем не спят спокойно. Задържаните за грабежа в селото са с криминални прояви, като двама от нападателите са рецидивисти. Единият наскоро е излежал в затвора присъда за друг грабеж.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Видин

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова е финалистка на световното първенство по карате
Ивет Горанова е финалистка на световното първенство по карате
40 години по-късно: Колко ще струва изграждането на седми блок в "Козлодуй"?
40 години по-късно: Колко ще струва изграждането на седми блок в "Козлодуй"?