НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са належащите решения за Пазарджик?

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 25.10.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

Днес в поредицата "Кмете, запиши си!" разказваме за област Пазарджик. Тя включва 12 общини - в тях живеят малко над 226 000 души. Средната заплата е 1525 лева, а безработицата - 8%. В самия Пазарджик тя е по-ниска, под 5%.

Преработващата промишленост създава 45 на сто от добавената стойност. През миналата година в област Пазарджик са родени 2015 деца, починали са 4380 души, което прави естествения прираст отрицателен.

Липсата на работна ръка е един от основните проблеми в област Пазарджик. Част от общините в региона пък периодично се борят с воден режим и с липсата на обществен транспорт.

За 10 години Пазарджик бележи стабилен растеж от 90% на производствената продукция, показва изследване на Института за пазарна икономика, публикувано на 10 октомври. Пазарджик попада сред 16-те икономически центрове у нас, формиран от областния град и периферия от трите малки общини Белово, Септември и Лесичово.

85% от ядрото добавена стойност е в община Пазарджик, а 45% е фокусът на промишлеността. Увеличеното производство осигурява по-голяма заетост, но от друга страна води след себе си проблем с липсата на работна ръка.

Производителят на мебели Иван Караджов е сред производителите, които, след като се сблъскват с недостига на хора, търси решение на проблема в иновациите.

"Инвестирахме в нови машини. Последната ни машина е кантир машина, нова кантир машина, нова линия, която да махне ръчната работа. Постоянно работим с Бюрото по труда и за наша жалост не можем да си подсигурим никакви хора, защото то просто няма", казва той.

До голяма степен липсата на професионално обучени хора се дължи на технологичното изоставане на професионалното образование у нас. Точно за това хора като Вайде Бърганова пък от години се борят за разширяване на обхвата на дуалното образование.

Създаването на кадри и задържането им в Пазарджик трябва да бъде целенасочена политика, в която освен образователните институции и бизнеса, местната управа също може да има ключова роля. В дневния ред на новото общинско ръководство на община Батак пък трябва да бъде разрешаването на проблема с липсата на обществен транспорт.

Вече няколко години жителите на селата Нова Махала и Фотиново са откъснати от общинския център и по-големите градове в региона Пазарджик и Пещера. Така хората от селото разчитат на собствен транспорт или на близки, които да ги закарат до града. Засега около 2500 жители на двете села разчитат единствено на личен превоз.

Други близо 8000 души от Ракитово пък се надяват проблемите с питейната вода от отминалото лято да не се повтарят. В най-горещите дни на юли и август те останаха дни наред без вода, заради голяма авария по дължината на близо 20-километровия водопровод. За да се възстанови водоподаването са подменени около 800 метра тръби, но проблемът остава.

"Водопроводът е доста амортизиран, той е от порядъка на 50-годишен, азбестов-циментови тръби, които са приключили според мен техния си живот. Самото изграждане на водопровода или подмяната на цялостния, което би трябвало да се направи, защото ще следват нови аварии най-вероятно, той е силно амортизиран водопровода, е от порядъка на 10 милиона лева. Говорим за проектиране и строителство, мисля, че 10 милиона лева трябва да стигнат", каза инж. Методи Попов, ВиК Ракитово.

Нито водното дружество, нито община Ракитово могат сами да се справят с цялостната подмяна на водопровода, която е наложителна. За това ще се разчита на държавата, съвместно с местната управа да намерят средствата, за да не изпадне цял един град отново в ситуацията да остане без вода дни наред.

Автор: Величка Ачева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан започна с победа участието си в групите на турнира за Купата на ФИБА Европа
Балкан започна с победа участието си в групите на турнира за Купата на ФИБА Европа
Ивет Горанова е финалистка на световното първенство по карате
Ивет Горанова е финалистка на световното първенство по карате