НОВИНИ

В очакване на справедливост: Историята на 45-годишна жена от София, починала след побой

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:34, 03.08.2023
31444
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

45-годишна жена от София е пребита от мъжа, с когото живее и негов съсед. Случаят е от 24 юни и приключва фатално. Жената е починала в болницата без да дойде в съзнание. Връзката между насилника и жертвата е започнала след запознанство в социалните мрежи и е продължила само около два месеца.

Габриела Манолова, дъщеря на жертвата: "Той каза по телефона, че ѝ е ударил само един шамар. Влязохме вътре в апартамента и майка ми лежеше на леглото гола, покрита с един чаршаф, посинена, двете ѝ очи не се виждаха с кръв от устата."

24 юни, късният следобед. Габриела отива да вземе майка си Христинка от дома на мъжа, с когото 45-годишната жена живее отскоро. Въпреки шока от видяното Габриела първо извикала полиция.

Габриела Манолова, дъщеря на жертвата: "Те извикаха Бърза помощ. Дойде един екип. Дойде втори екип, затвориха вратата. Само ги попитах дали е жива, още там. Те казаха, че е много зле, че е в безсъзнание, че е в кома изпаднала. Това е снимката на Росен, където майка ми живееше с него. Това е снимката на Николай."

"Двамата са привлечени като обвиняеми за съучастие. А именно за това, че са направили опит умишлено да причинят смъртта на пострадалата, чрез нанасяне на удари с ръце и с метален бокс", каза Десислава Петрова, зам. градски прокурор на София.

Росен е задържан веднага, а часове по-късно белезниците щракват и върху ръцете на Николай. Разследващите установяват, че двамата заедно са пребили Христинка, като с поредица от силни удари в областта на главата и лицето са ѝ причинили тежка черепно-мозъчна травма. Още на 24 юни вечерта лекарите в "Пирогов" по спешност оперират 45-годишната жена и продължават да се борят за живота ѝ дни наред.

Габриела Манолова, дъщеря на жертвата: "Много е зле казваха докторите, няма никаква функция на живот, никакви реакции няма. 18 дни беше в кома и на 12 юли ми се обадиха сутринта, че е починала."

Връзката между Христинка и Росен Косев започнала в края на февруари, след запознанство във Фейсбук група.

Мариана Гугалова, приятелка на жертвата: "За мен беше изненадващо, че тя отиде да живее при него. Първото нещо, което мен ме притесни, беше това, че някъде месец и половина след тяхната връзка той я накара да напусне работа, защото изкарвал достатъчно пари, за да може да я издържа."

Оказва се обаче, че това е чест капан, в който насилниците вкарват жертвите, за да ги контролират изцяло.

"Обикновено и много често се подхожда чрез деклариране на обич, на грижа. Деклариране, че всичко се прави, защото той е притеснен за нея, да не ѝ се случи нещо. Заради това се упражнява контрол върху начина на придвижване на пострадалата, върху нейните комуникации", каза още Десислава Петрова, зам. градски прокурор на София.

Христинка дори не е подозирала, че Росен Косев има богато криминално досие. Осъждан е общо пет пъти. За кражба още като непълнолетен, след това за шофиране след употреба на алкохол, за грабеж и за незаконно притежаване на оръжие. Разследващите са установили, че на фаталния 24 юни, преди да извика дъщеря ѝ, Косев внимателно почистил целият апартамент.

Габриела Манолова, дъщеря на жертвата: "Всичко беше изчистено. Всичко. Нямаше кръв, нямаше - защото има, казаха ми, че е с три - четири избити зъба, кръв никъде не сме видели. Само единствено в банята на сифона долу."

Въпреки това разследващите успяват да съберат доказателства. А в апартамента на втория задържан Николай Давидков е намерен и боксът, с който са нанасяни част от ударите върху Христинка. Предстои да излезе съдебномедицинската експертиза за смъртта на жената, за да може на Косев и Давидков да бъде повдигнато по-тежкото обвинени за умишлено убийство. Двамата са в ареста след решения на Софийския градски и Софийския апелативен съд.

Габриела Манолова, дъщеря на жертвата: "Искам справедливост, искам. Искам да си понесат наказанието. Друго не искам."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намушканият в Скопие фен на Левски бе транспортиран във ВМА
Намушканият в Скопие фен на Левски бе транспортиран във ВМА
"Свободни хавлии": Недоволство в Гърция срещу платените зони на плажа
"Свободни хавлии": Недоволство в Гърция срещу платените зони на плажа