НОВИНИ

Новата стратегия на Русия: Как Москва отряза пътя за износ на зърно по Дунав

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:39, 03.08.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Продоволствената криза става все по-реална за най-бедните държави по света. "Парченца война" под формата на снаряди паднаха на метри от румънската граница - две седмици след като Русия обяви, че се оттегля от сделката за зърното, Москва поднови целенасочените атаки срещу украинска инфраструктура. На прицел са както най-голямото украинско пристанище на Черно море - това в Одеса, така и по-малки по поречието на Дунав.

Миризма на изгоряло жито се носи над полетата в Украйна. Разрушени силози за зърно и разпиляна продукция на няколко украински пристанища. Отломки от ракети, паднали на по-малко от 200 м. от границата на НАТО-вска Румъния. Блокирани кораби, които вече не могат да прекосят черноморските коридори, трудно е да преминат и по Дунав. Така изглежда картината седмици след като Москва обяви, че се оттегля от сделката за износ на украинско зърно.

"За Русия това е битка не само срещу нашата свобода и нашата държава. Москва води битка за глобална катастрофа - тези ненормални хора искат срив на световния пазар за храни - имат нужда от ценова криза, проблеми с доставките. Някой в Москва мисли, че може да направи пари от това, мисли, че може да го изтъргува", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

За година в рамките на сключеното с посредничеството на ООН и Анкара споразумение между Киев и Москва, Украйна успя да изнесе около 33 млн. тона зърно по Черно море. Сега, когато износът е възможен само с камиони, влакове и кораби по Дунав, капацитетът спадна на около 2,5 млн. тона месечно.

Москва: Корабите към украинските пристанища са "потенциални превозвачи на военни товари"

Зачестиха ударите на Москва и срещу алтернативния маршрут през Дунав. Поражения има в Одеса, Черноморск, Измаил и намиращият се в близост мост Затока. Ракети удариха дунавското пристанище Рени, част от тях - на метри от румънската граница.

"Продължаващите атаки на Русия срещу украинска цивилна инфраструктура по река Дунав, извършени в близост до Румъния, са абсолютно неприемливи. Това са военни престъпления, които допълнително намаляват капацитета на Украйна да изнася своята продукция за тези, които се нуждаят от нея", посочва Клаус Йоханис, президент на Румъния.

Все повече транспортни фирми изпитват колебания дали да продължат плаването от Украйна до Румъния по Дунав. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова страните от Г-20 да окажат натиск на Москва да се върне в сделката. От Кремъл и днес повториха, че Русия е готова да го направи, стига исканията ѝ да бъдат изпълнени.

"Русия продължава да нанася въздушни удари срещу Киев, Одеса и украинските пристанища по Дунав. Тези нападения срещу украинската зърнена инфраструктура влошават глобалната продоволствена сигурност и излагат милиони на риск. Храната не е оръжие", заявява Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Борел предупреди развиващите се държави, че Русия предлага евтино зърно, за да създаде зависимости

Само за 2 седмици цената на зърното е скочила с 10%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските националки по тенис до 18 г. са финалистки на Европейската купа
Българските националки по тенис до 18 г. са финалистки на Европейската купа
Борислава Христова ще играе за втора поредна година в Сепси
Борислава Христова ще играе за втора поредна година в Сепси