НОВИНИ

Москва: Корабите към украинските пристанища са "потенциални превозвачи на военни товари"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:21, 19.07.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Заради прекратяването на зърнената сделка - от полунощ, Русия ще смята всички кораби, които пътуват към украинските пристанища на Черно море са "потенциални превозвачи на военни товари". Държавите, под чийто флагове плават, ще се смятат за въвлечени в украинския конфликт на страната на Киев. Това се казва в изявление на Министерството на отбраната, публикувано в Телеграм.

Ако всички условия на Русия бъдат спазени, ние незабавно ще се върнем към зърнената сделка, заяви президентът Владимир Путин. А сред тях е възстановяването на връзката с глобалната СУИФТ система на всички финансови институции, свързани с износа на селскостопанска продукция. ЕС продължава да обмисля дали да не даде достъп до СУИФТ системата на дъщерно дружество на една от големите аграрни руски банки.

"Като имам предвид всички фактори, за които днес стана дума, продължаването на зърнената сделка във вида, в който съществуваше, изгуби всякакъв смисъл. Ето защо, ние възразихме срещу по-нататъшно удължаване на тази така наречена сделка. Вместо това, да помагат на наистина нуждаещи се държави, Западът използва зърнената сделка за политически шантаж. А освен това, както вече казах, превърна я в инструмент за обогатяване на транснационалните корпорации, спекуланти на световния пазар на зърно", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

България, Словакия, Унгария, Полша и Румъния искат удължаване на забраната за внос са украинско зърно

България, Словакия, Унгария, Полша и Румъния се обявиха за удължаване на забраната за внос на украинско зърно до края на годината, сегашната рестрикция изтича на 15 септември. Русия за втора поредна нощ атакува пристанищна съоръжения в Одеса, унищожени са силози с около 60 хиляди тона зърно. Президентът Зеленски обвини Москва в преднамерени удари по обекти за износ на украинско зърно през Черно море.

Стана ясно, че Американска агенция за международно развитие ще предостави нов пакет от помощи за украинската икономика на стойност 230 милиона долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България започна с победа участието си на Евроволей 2023 до 17 години
България започна с победа участието си на Евроволей 2023 до 17 години
България претърпя унизителна загуба от Норвегия в предварителните квалификации за Евробаскет 2025
България претърпя унизителна загуба от Норвегия в предварителните квалификации за Евробаскет 2025