НОВИНИ

Две трети от починалите от наркотици в САЩ са жертви на фентанил

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 19.07.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

В САЩ разпространението на фентанил е придобило застрашителни мащаби. Американският Конгрес обмисля дали наркотикът да не бъде класифициран като оръжие за масово поразяване. Още по темата гледайте в предаването "Говори сега" тази събота.

Всяка година в Съединените щати загиват над 100 хиляди души от наркотици. Две трети от тях умират от най-новия и най-смъртоносен наркотик наречен фентанил.

Фентанилът е синтетичен наркотик и се произвежда по химичен начин в лабораториите държани от мексиканските наркокартели. Като негов най-голям производител се смята семейството на мексиканския наркотрафикант Ел Чапо, който в момента излежава доживотна присъда.

Според медиите в Съединените щати фентанилът е между 50 и 100 пъти по-силен от хероина и морфина. Смъртта при него настъпва неусетно, за около 2-3 минути.

В момента разпространението на фентанилът е толкова голямо в САЩ, че в Конгресът на страната се обсъжда проектозакон за обявяването на този наркотик като оръжие за масово поразяване.

Сред по известните жертви починали след употребата на фентанил са певецът Принц и починалият неотдавна 19-годишен внук на актьора Робърт Де Ниро - Леонардо.

Репортер: Симеон Гаспаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС обяви първите глоби за сезона, Локомотив Пловдив отнесе най-тежкото наказание
БФС обяви първите глоби за сезона, Локомотив Пловдив отнесе най-тежкото наказание
Специално: Измама с фалшива обява за апартамент под наем в Созопол
Специално: Измама с фалшива обява за апартамент под наем в Созопол