НОВИНИ

Правителството подготвя механизъм за противодействие на наркоразпространението

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:24, 19.07.2023
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нов механизъм за координация между различните институции ще противодейства на разпространението на наркотици у нас. Решението обяви премиерът Николай Денков. Поводът е разпространението на фетанил, за който ви разказахме в "По света и у нас". Синтетичната дрога се смесва с хероин и така двете вещества взаимно подсилват действието си, а често краят е фатален. Фентанилът е силно болкоуспокояващо, което се ползва във всяка операционна, коментира пред наш екип д-р Мирослав Ненков.

На този етап наблюдаваме реакция в две посоки - едната е тази на премиера акад. Николай Денков, който съобщи, че всички институции МВР, Митници, следствие, различни министерства ще координират противодействието както на вноса, така и на разпространението на наркотици. Ще бъде ангажирано и Министерството на електронното управление, тъй като продажбата на наркотици в интернет пространството вече е основна част от наркопазара.

Втората е на разследващите във Варна, където експерти твърдят, че за седмици от употребата на хероин с примен на фентанил има десетина смъртни случая. На брифинг от МВР и районната прокуратура в морския гряд обявиха, че от 10 април до 6 юли има общо девет починали, които са били наркозависими. Само в един случай е намерена спринцовка, по която има следи от фентанил. За останалите са назначени експертизи, но дали има резултат от тях не стана ясно. Също във Варна има и две разследвания за държане на наркотици, по които са иззети фентинил и алфаметилфентинил, който е още по-силен.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Фентанилът е добре познат като медикамент в хуманната медицина. Произвежда се от много фармацевтични компании и се доставя само на болнични заведения.

"Фентанилът е прекрасен медикамент. Той е братовчед на морфина, много, много пъти по-мощен от него. С много кратко действие. Това е предимството за нас в операционната, защото определената доза от фентанила изчерпва действието си за времето на операцията", коментира Ненков.

Няколко са смъртните случаи за дни след употреба на хероин, примесен с фентанил

Като всеки медикамент и фентанилът има странични ефекти. Той може да блокира центъра на дишането и по тази причина задачата на анестезиолозите е да го дозират много внимателно при всеки пациент. Използван извън операционната и то в комбинация с хероин - фентанилът вече се превръща в убиец.

"Когато се комбинира с хероина, който има същия страничен ефект в по-висока доза, двете лекарства подсилват действието си. Това се казва синергизъм. Една мъничка прашинка от фентанила може да усили действието на хероина и обратното. Колко е сложено, какво е сложено - никой не знае. Въпросът е, че в комбинация двете вещества могат да доведат до спиране на дишането", обясни Ненков.

За наркобизнеса фентанилът се оказва "златна кокошка". Той е изцяло синтетичен, производството му е лесно и по тази причина е много евтин. А наркопласьорите се интересуват от печалбата, а не от последствията за техните клиенти. В началото на правителственото заседание, премиерът Николай Денков постави темата за разпространението на наркотици със забележката, че по нея не се работи достатъчно.

"За съжаление в последните години особен успех в борбата с разпространението на наркотици не можем да отбележим. Имаме и нов повод да повдигнем въпроса. Това е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около сто пъти по-активен, отколкото е хероина, който се разпространява чрез смесване с други наркотици, и който вече се е появил в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа", каза Денков.

В разговор с вътрешният министър Денков е възложил на МВР да координира усилията на всички служби и институции в противодействието на вноса и разпространението на наркотици.

По темата работиха: Иво Никодимов, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две от звездите на ФКСБ се оказаха с по-леки контузии, със сигурност ще играят срещу ЦСКА 1948
Две от звездите на ФКСБ се оказаха с по-леки контузии, със сигурност ще играят срещу ЦСКА 1948
Манчестър Юнайтед надви минимално Олимпик Лион за втора победа в летните контроли
Манчестър Юнайтед надви минимално Олимпик Лион за втора победа в летните контроли