НОВИНИ

СПЕЦИАЛНО: Тормоз в социалните мрежи - изнудват и заплашват момичета със снимки и клипове

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:00, 03.08.2023 (обновена)
5260
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Увеличават се сигналите за онлайн сексуална експлоатация. Непълнолетни момичета все по-често са изнудвани заради снимки или видео клипове с интимно съдържание. Веднъж качени онлайн, подобни снимки заживяват собствен живот в интернет пространството и могат да нанесат тежки психически травми на жертвите.

За съжаление, данните категорично показват, че случаите на сексуална онлайн експлоатация се увеличават. Пада и възрастовата граница, тъй като социалните платформи стават неизменна част от живота на тийнейджърите. Най-често материалите с еротично съдържание се превръщат в инструмент за манипулация на жертвите. Срещу тях се използва страхът и срамът от публично унижение. От няколко години подобен метод се използва и от престъпни групи за трафик на хора. Според експерти, още при първите сигнали за изнудване комуникацията трябва да бъде спряна и да се подаде сигнал.

Следва разказ от първо лице за това как едно приятелство може да се превърне в истински капан:

Обикновено всичко започва като нормална връзка. След няколко месеца доверието е изградено, разменят се снимки, нищо не изглежда подозрително.

- "Ти пращаш, защото ти си в една връзка с този човек. Той примерно ще ти каже, ако не пратиш, ще отида с друга."

След това обаче започват заплахите.

- "Ако не му пратиш още снимки, видео или каквото той поиска, той ще ги прати на твои приятели и родители."

За да подсили психологическия натиск, момчето намира приятелите в социалните мрежи на изнудваната жертва.

"Ако не пратиш клипчето сега веднага всичките приятели ги виждат снимките."

"Аз му казах спри. Това, което правиш е изнудване и го заплаших, че ще го предам на полицията. Това не проработи, продължи да изнудва. Аз реших да покажа, че не ме е страх. Казах му прави каквото искаш, блокирах го и той спря."

В някои случаи момичетата се превръщат в кукли на конци.

- "Момчетата или мъжете им казват ако не бъдеш утре на това място, в този час, пращам всички тези клипчета на други хора. Момичетата се притесняват и правят това, което им кажат."

"Стават все по-нагли. Все по-самонадеяни в извършването на престъпления онлайн. Чувстват се сигурни, невидими незабележими. Другото, което прави драмата още по-тежка е реакцията на обществото и понякога реакцията на родителите", каза Антоанета Василева - Център за безопасен интернет.

"Имат повече очаквания от момичетата, които са млади и гледат прекалено много неща в интернет, които не са за тяхната възраст и когато имат тези очаквания и момичетата не ги правят, започват да ги малтретират."

От Центъра за безопасен интернет отчитат двоен скок на сигналите за онлайн сексуална експлоатация. Най-често те са свързани с момичета над 14-годишна възраст.

"Защото тогава момичетата започват да си правят Инстаграм, да си правят всякакви профили в социалните медии и оттам започват да ги намират по-големи мъже."

Според експерти, рисковете не се разпознават навреме и затова в капана се влиза бързо. Жертвите трудно набират смелост да говорят - не търсят родители и учители, а техни приятели. Колкото повече се отлага във времето, толкова повече снимките и видеата се разпространяват в интернет пространството. Практиката показва, че най-често се публикуват в Телеграм канали, където се използват от воайори. От 5-6 години този метод се използва и от трафиканти, които принуждават непълнолетни да проституират.

"Ние от Центъра за безопасен интернет може да сваляме видео и снимки, с едно малко изключение, за което искам да предупредя всички хора. Телеграм е опасно приложение, което не сътрудничи с властите нито в България, нито извън България. Там ако има проблем е много трудно за реакция и подкрепа на жертвите", обясни Антоанета Василева - Център за безопасен интернет.

Последствията за момичетата са тежки.

"Често момичетата губят вяра в това , че могат да имат нормални отношения с някой, защото това е нарушаване на доверието на много базисно ниво", каза още Антоанета Василева - Център за безопасен интернет.

От Центъра за безопасен интернет съветват в подобна ситуация жертвите незабавно да прекратят комуникацията и да подадат сигнал. Сигналите се препрещат към ГДБОП. Помощ може да се потърси и на горещата телефонна линия на сайта на организацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонислав Йорданов се завърна в Арда Кърджали
Тонислав Йорданов се завърна в Арда Кърджали
Майкъл Джордан продаде мажоритарния дял от акциите си в Шарлът Хорнетс
Майкъл Джордан продаде мажоритарния дял от акциите си в Шарлът Хорнетс