НОВИНИ

В пъти повече средства за пътищата у нас: Къде ще се правят ремонти?

протестиращи блокират участъци хемус тракия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 26.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството ще разполага Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за 2022 година.

За сравнение през 2021 г. сумата е била почти три пъти по-ниска - 911 млн. лв.

Това означава, че за първи път министерството ще има реална план-сметка, а практиката да се отпускат значими суми с допълнителни постановления на Министерския съвет през годината се прекратява, посочват от регионалното министерство.

Според разчетите 1,2 млрд. лв. ще се инвестират за текущ ремонт и поддържане на близо 20 000 километра републиканска пътна мрежа. Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по текущо и зимно поддържане на републиканските пътища в 27-те областни пътни управления. Ще се инвестира и в мерки за повишаване на безопасността в участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, пътни знаци, маркировка и други.

Близо 1,1 млрд. лв. ще бъдат капиталовите разходи на Агенция "Пътна инфраструктура" за тази година. Сумата е с 670 млн. лв. повече спрямо 2021 г. Близо 640,8 млн. лв. са допълнителните средства, които ще се вложат в основен ремонт на републиканската пътна мрежа и изграждането на приоритетни инфраструктурни проекти.

Допълнителните средства ще се инвестират в подобряване на състоянието на обекти като тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на автомагистрала "Хемус", както и "Траянови врата" на автомагистрала "Тракия", пътни кръстовища и виадукт на магистрала "Тракия".

Ще бъде изградена шумозащитна стена на АМ "Струма" в район на пернишкия квартал "Църква".

Предвиден е ремонт на участъци от пътя Бургас – Созопол – Царево и на трасето от Царево до Малко Търново.

Планирана е рехабилитация на отсечки от пътищата Севлиево – Велико Търново – Омуртаг, Иново – Градец – Шишенци – Бойница – Кула, Кърджали – Маказа, първокласният път Калотина – София – Пловдив, Рудозем – Смолян, Троянски проход – Кърнаре, Югово – Лъки и други.

Предстои Пътната агенция да публикува окончателните карти по области с пътищата, които ще бъдат ремонтирани през тази година.

Близо 564 млн. лв. са разчетените средства за ново строителство. Те ще бъдат вложени в доизграждането на автомагистрала "Европа", лот 3.1, лот 3.3 и тунел "Железница" на автомагистрала "Струма", магистралата "Русе – Велико Търново".

В програмата на АПИ са предвидени още за доизграждане обходен път на Чепеларе, западният обход на Пазарджик и други обекти.

За финансиране са предвидени участъка на "Струма" през Кресненското дефиле, ако се потвърди избраният вариант на трасе с влязъл в сила ОВОС, както и за проектирането на тунела под връх Шипка като последен етап от обхода на Габрово в съответствие с проведената обществена поръчка за инженеринг.

Средствата са предвидени в бюджета, тъй като програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. все още не е одобрена от Европейската комисия. С осигуряването на средствата от държавата се обезпечава старта на проектите до одобряването на апликационните форми за финансиране от ЕК, посочват от МРРБ.

Почти 8,2 млн. лв. допълнително са предвидени за проектиране на обекти за ново строителство. В нея са предвидени и средства за изготвяне на задание за технически проект на Софийски околовръстен път – Южна дъга в участъка от бул. "Бъкстон" до автомагистрала "Струма", както и още десетки обекти.

За първи път в последните три години се залагат и средства за премахване на незаконно строителство в размер на 500 000 лв. по бюджета на ДНСК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полският национален отбор отказва да играе срещу Русия
Полският национален отбор отказва да играе срещу Русия
2903 са новите случаи на заразени с COVID-19, 5449 са излекуваните
2903 са новите случаи на заразени с COVID-19, 5449 са излекуваните