НОВИНИ

В Пловдив няма да има коледни базари на открито до 21 декември

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 07.12.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Регионални

До 21 декември в Пловдив няма да има коледни базари на открито. Това обявиха от местната власт и уточниха, че Фермерският базар, Панаирът на занаятите и Коледният базар в Капана могат да заработят едва след тази дата, ако епидемичната обстановка в града се промени.

Занаятчии и производители на храни настояха, че на фона на работещите на закрито големи магазини и общински пазари, за тях се прилагат двойни стандарти и обещаха изключително стриктни мерки за сигурност при провеждане на инициативите си.

Базарите трябваше да се проведат по-рано този месец, като Панаирът на занаятите трябваше да започне този петък. Решението за забраната за провеждането е на общинския кризисен щаб.

Тези събития обаче не попадат в обхвата на заповедта на здравния министър. Миналия петък организаторите на трите базара излязоха с отворено писмо до местната власт с искане те да се проведат. Днес на среща в общината бе договорено това да се случи чак след 21 декември, като трите събития ще се случат едновременно на едно и също място - и това е мястото, познато на пловдивчани като Малката Главна.

Близо 200 души разчитат да пласират изделията си на специализираните открити коледни базари. Златка Божилова изработва предмети от текстил и не попада в обсега на никакви мерки за подпомагане.

„Вложили сме адски много средства, страшно голяма подготовка, и в момента те ни обричат на глад. В следващите няколко месеца, тъй като ние разчитаме единствено само на това събитие", казва Златка.

За подготовката само на Коледен базар в Капана вече са направени над 42 000 лв. разходи, пресмятат организаторите, които са се отказали от всички културни събития по време на базара.

Никола Сивков, организатор Коледа в Капана: Какво ще се случи с нашите инвестиции, доколкото разбрах няма предвидени никакви компенсации за тези случаи, точно защото не попадаме под забраната на министъра, съответно казусът е малко парадоксален.

От общинския кризисен щаб обявиха, че забраната се налага заради тежката епидемична ситуация в града и предложиха на фермерите да продават в общинските пазари, за да спасят продуктите си от разваляне.

Гергана Кабаиванова, организатор на фермерски базар: Там няма въведени тези строги мерки, които можем да въведем ние. Визирам маси, които са струпани една до друга, не е въведено еднопосочно движение както при нас, и няма аерация на въздуха, така както се случва при нас на отвореното пространство навън.

На извънредна среща днес бе договорено, че ако заболеваемостта намалее, трите базара ще се проведат заедно на едно и също място - на малката главна улица, по едно и също време - от 21 до 29 декември.

Автори: Таня Матева, Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат все повече злоупотреба с алкохола в условията на пандемия
Отчитат все повече злоупотреба с алкохола в условията на пандемия
Нови услуги за децата с увреждания и тийнейджърите от социалните домове във Велико Търново
Нови услуги за децата с увреждания и тийнейджърите от социалните домове във Велико Търново