НОВИНИ

Нови услуги за децата с увреждания и тийнейджърите от социалните домове във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 07.12.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Три нови социални услуги за деца с увреждания и тийнейджъри от социални домове стартират във Велико Търново. В региона се разширява мрежата от социални услуги за подкрепа на децата в среда, близка до семейната.

В новия комплекс са разкрити 24 нови работни места. Това са млади специалисти от Великотърновския университет в областта на социалните дейности, психологията, педагогиката и рехабилитацията.

Моника Лазарова - социален работник: "Нашата работа е да организираме така нещата, че да осигурим максимално близка до семейната среда на тези деца, като това е съвкупност от най-различни дейности".

Малина Георгиева - социален работник: "За мен лично е голямо предизвикателство. По-скоро го възприемам като нещо, което е мое призвание. Това ми е първата такава работа. Идеята, която ще разработваме, е свързана с тийнейджъри с проблемни съдби и това нещо определено ми е на сърце и ме стимулира".

Центърът е изграден и функционира по две оперативни програми на стойност над 1,7 млн. лева. И ако до 2015 г. грижата за децата извън семейната среда в града са били домовете, сега тя се организира по друг начин.

Росица Димитрова - директор Дирекция "Социално подпомагане и здравеопазване" в Община Велико Търново: "Успяхме да закрием двата дома за деца, лишени от родителска грижа и сега новата форма, която и в националната законодателство и респективно ние приехме да направим, е именно това преходно жилище".

Работата на центъра през следващите две години ще се финансира с европейските пари по проекта.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив няма да има коледни базари на открито до 21 декември
В Пловдив няма да има коледни базари на открито до 21 декември
Опозицията в Румъния със значителна преднина след парламентарния вот
Опозицията в Румъния със значителна преднина след парламентарния вот