НОВИНИ

В разгара на лятото: Засилени са полицейските проверки по пътищата към морето

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 18.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В разгара на летния сезон движението между вътрешността на страната и черноморското крайбрежие е силно натоварено. В петъчните дни се образуват колони към морските ни курорти, а в късните следобедни и вечерни часове на неделния ден към вътрешността на страната.

Още на изхода на София полицейски патрул наблюдава движението и спира за проверка шофьори, които са забелязани да правят резки маневри.

При проверка на един от тях дрегерът отчита 0 промила алкохол, но справката показва, че шофьорът има невръчени електронни фишове за превишена скорост.

Пътувайки по магистралата, бързащи шофьори нямат търпение да изчакат изпреварването на колоната в активната лента и макар и опасно, и на къса дистанция, предприемат изпреварване на един два автомобила отдясно и с риск да ги засекат.

"Наблюдаваме два вида съзнателни и несъзнателни грешки от страна на водачите. Несъзнателните са тези, които се дължат на неопитност, несосъзнаване на опасност, здравословен проблем, умора, все пак сме в края на магистралата. Съзнателните са употреба на алкохол, наркотици, превишена скорост", обясни инсп. Пламен Николов, началник отдел "Пътна полиция" – ОДМВР-Бургас.

Един от най-натоварените участъци на магистралата е от 104-ия до 140-ия километър край Пловдив. В тази част пътните полицаи предприемат т.нар. "линеен контрол", като патрулен автомобил се движи в трафика и спира нарушители и агресивни водачи. Справка по номер на товарен автомобил показва, че има проблем.

"Причината да ви спрем е, че автомобилът не е преминал технически преглед за 2024 година. Това е причина за спирането, друга причина няма".

Камионът е отклонен на паркинг край магистралата, където е спрян от движение и санкциониран. Линеен контрол на движението се прилага и в последния участък от Карнобат до Бургас, като цел са агресивните шофьори.

Екипи на "Пътна полиция" регулират движението на пътния възел на изхода на Бургас към кв. "Меден рудник" и южните курорти Приморско, Китен, Ахтопол. При Созопол пък униформени извършват засилени проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус от 3,4 по Рихтер беше усетен в Пловдив
Трус от 3,4 по Рихтер беше усетен в Пловдив