НОВИНИ

В Русия възмутени от критериите за участие на техни и беларуски спортисти в Париж 2024

"Ако искат да ни видят, трябва да отидем без никакви ограничения и дискриминация", коментира Владимир Салников

беларус забранява спортисти участват олимпиадата мок разреши
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:22, 19.12.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Критериите за допускане на руски и беларуски спортисти до участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 г. са унизителни. Това мнение изрази пред ТАСС ръководителят на Руската федерация по плуване, четирикратният олимпийски шампион Владимир Салников.

По-рано двукратният олимпийски шампион Евгений Рилов обяви нежеланието си да отиде на Игрите в Париж според условията на Международния олимпийски комитет (МОК).

"Това е естествено, защото условията, които се предлагат на хора, които са били на най-високо ниво на олимпийските игри, са неприемливи по съдържание. Смятам ги за унижение. Ако искат да ни видят, трябва да отидем без никакви ограничения и дискриминация. Ако неутралният статут в света се счита за определена необходимост, тогава ние ще призовем всички да участват с неутрален статут“, каза Салников.

"В сегашните условия не смятам отказа от Олимпиадата за крачка назад, трябва да изпитваме чувство за самоуважение, така че изявленията му не ме изненадаха“, подчерта Салников.

На 8 декември МОК обяви, че ще допусне руски и беларуски спортисти до Олимпиадата през 2024 г. единствено в неутрален статут. Ще им бъде забранено да демонстрират каквато и да е връзка със своите страни и ще трябва да се дистанцират от националните спортни организации.

"Ако искаш да видиш някого, отваряш вратата, а когато има ограничения като през иглени уши, това означава, че няма такова желание. Но да се опитваш да се наложиш и да те принудят да пълзиш на колене не е спорт", отбеляза той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертизата за взрива срещу Гешев: Взривното вещество е с маса около 2,5 кг
Експертизата за взрива срещу Гешев: Взривното вещество е с маса около 2,5 кг
Ердоган получи кон, подари на Орбан електромобил (СНИМКИ)
Ердоган получи кон, подари на Орбан електромобил (СНИМКИ)