НОВИНИ

Експертизата за взрива срещу Гешев: Взривното вещество е с маса около 2,5 кг

Работи се по всяка възможна версия, като не е изключена и инсценировка

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:30, 19.12.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това обяви пред БНР заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Комплексната химическа и взривотехническа експертиза е изготвена на 8 декември от 6 вещи лица след проведени експериментални взривове и множество изследвания.

"След изготвянето на експертизата заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ.

На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг", заяви Христо Кръстев.

Допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител, посочи Кръстев. Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

По казуса с убийството на Алексей Петров прокуратурата се е обърнала за помощ към ФБР, тъй като отключването на телефона на Петров е затруднило нашите експерти, каза пред БНР градският прокурор на София Илияна Кирилова.

"Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне", посочи тя.

По думите ѝ и по този случай се работи по всички версии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков пренаписа футболната история преди 29 години
Христо Стоичков пренаписа футболната история преди 29 години
В Русия възмутени от критериите за участие на техни и беларуски спортисти в Париж 2024
В Русия възмутени от критериите за участие на техни и беларуски спортисти в Париж 2024