В Софийския зоопарк вече има и женски персийски леопард

от БНТ
14:00, 30.10.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Още
софийския зоопарк вече женски персийски леопард

Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария, съобщиха от Столична община.

Персийката е на 3 години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде в нашия зоопарк от Хановер, Германия, и вече 3 години чака подходяща партньорка.

Женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове, в която Софийският зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с нашия мъжки Дан. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата, след като предишните две животни се оказаха неподходящи. Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период.

Снежният леопард Никс е новият обитател на Софийския зоопарк

За адаптиране на женската към новото ѝ жилище са нужни около три седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния ѝ период, когато тя ще бъде пусната във външните ѝ заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория "Застрашен вид" в Световната червена книга и тенденцията при популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение край Измир, има разрушения. Трусът е усетен и у нас
Силно земетресение край Измир, има разрушения. Трусът е усетен и у нас
Борисов към министрите: Не залитайте в заповеди за забрани, нека всеки човек да бъде обгрижен
Борисов към министрите: Не залитайте в заповеди за забрани, нека всеки човек да бъде обгрижен