Снежният леопард Никс е новият обитател на Софийския зоопарк

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:23, 21.10.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Любопитно
снежният леопард никс новият обитател софийския зоопарк

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард (Рantera uncia).

Мъжкият барс, както още наричат този вид, пристигна в Зоологическата градина в София от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс. Транспортът се извършва от специализирана фирма за превоз на животни, която е одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Това е първият снежен леопард, който пристига у нас и този ценен екземпляр може да се види единствено в Софийския зоопарк. Барсът е в категория "Застрашен вид" на Световната червена книга. Среща се в Централна и Южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м. надморска височина. От тази най-харизматична и потайна голяма котка в природата са останали едва около 8 000 екземпляра и броят им продължава да намалява. Основните заплахи за вида са бракониерството, незаконната търговия на кожи и части от барса за нуждите на традиционната източна медицина.

В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 барса и столичният е един от тях.

Снимка: БГНЕС

"Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговаря за тези котки ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата. През 21 век консервационната роля на зоопарковете е все по-значима и се превръща в тяхна основна функция. Ние следваме тенденцията и активно се включваме в тези дейности като участваме вече в 8 ЕЕР програми, въпреки, че е все сме още кандидат член на ЕАЗА. Затова и една от най-важните стъпки за развитието на зоопарка е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и така да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни", каза Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина-София“.

За снежния леопард Никс в столичния зоопарк е приготвен нов дом, одобрен от ЕАЗА, с подходящо вътрешно и външно заграждение, чиято цялостна реконструкция беше реализирана през 2017 г. с финансови средства на столична община. За доброто здраве и състояние на голямата хищна котка ще са нужни от една до три седмици, за да се адаптира с новото място и едва тогава ще може да бъде показан на посетителите на Зоологическата градина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предвиждат допълнително обучение за ученици, отсъствали от клас над 10 дни
Предвиждат допълнително обучение за ученици, отсъствали от клас над 10 дни
Въоръжен взе заложници в грузинска банка
Въоръжен взе заложници в грузинска банка