НОВИНИ

В Стара Загора бе открито тазгодишното издание на Националната спортна универсиада

Надпреварата ще продължи до 12 май

стара загора открито тазгодишното издание националната спортна универсиада
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:10, 08.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

В общинската зала „П.Р.Славейков“ в Стара Загора бе открита Националната спортна универсиада за 2024 година.

По време на надпреварата ще бъдат излъчени шампионите по 15 вида спорт. Участие вземат повече от 1600 студенти от 24 български университета.

„Казвам ви добре дошли в Стара Загора и в Тракийски университет“, обърна се към присъстващите ректорът на старозагорската алма матер проф. д-р Добри Ярков.

Той посочи, че община Стара Загора и висшето учебно заведение „работим като едно цяло, като един организъм“. Ректорът подчерта, че Националната универсиада се провежда за четвърти път в града на липите. „Стара Загора се превръща в спортна студентска столица на България. Това е празник за Тракийски университет. Аз се радвам, че студентите спортуват и аз като ректор чувствам като мисия да насърчавам това“, каза проф. Ярков.

Поздрави към присъстващите отправи и заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова.

„Много се радвам, когато видя толкова много млади хора, обединени и спортуват. Убедена съм, че освен спорта ще разгледате и Стара Загора“, каза тя.

„Скъпи студенти вие сте тук преди всичко да побеждавате. Да побеждавате не толкова противниците си, колкото себе си, защото истинските лидери на една нация израстват на студентската скамейка. А когато те минат през всички трудности, мъки и радост на спорта, нещата стават такива, каквито мечтаем. Това изгражда истинските хора, от които има нужда нашата страна“, каза доц. Петър Зографов, председател на Асоциацията за университетски спорт „Академик“, която е основен организатор на универсиадата.

Зографов връчи на ректора на Тракийски университет проф. Ярков и символичното знаме на универсиадата. От името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров Чакърова получи почетния знак на Национална спортна универсиада 2024. Отличието беше връчено и на ректора на старозагорското висше учебно заведение проф. д-р Добри Ярков.

Тази година от 8 до 12 май сили в Универсиадата ще бъдат раздадени медал в следните спортове: бадминтон, волейбол, баскетбол, джудо, кикбокс, плуване, спортно катерене, спортно ориентиране, лека атлетика, мажоретни дисциплини, тенис, тенис на маса, крикет, хандбал, футбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 300 млн. куб. м повече газ ще получи България от Азербайджан през тази година
С 300 млн. куб. м повече газ ще получи България от Азербайджан през тази година
Рекордно нисък износ на ток - спад и в производството, и в потреблението
Рекордно нисък износ на ток - спад и в производството, и в потреблението