НОВИНИ

В столичния квартал "Свобода" протестират срещу застрояване на градинка

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 14.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Живущи в блок 11 в столичния квартал "Свобода" излязоха на протест. Причината - градинката пред блока се оказва частна собственост, а в момента на територията на площадката има и паркинг. Имотът се стопанисва и ползва от живущите от вече над 30 години.

Преди два дни хората намират разлепени бележки, че трябва да премахнат автомобилите от градинката, тъй като теренът се оказва частен.

"Около 1990 г. живущите постепенно придобиват апартаментите в блока и от тогава пространството, което виждате е двор на нашия блок. На 12 май видяхме, че са разлепени бележки по нашите автомобили да бъдат преместени, тъй като дворът се оказва частен. Беше ни даден срок до вчера, ние това няма да го направим, тъй като считаме, че този двор е наш. Вчера се събрахме на протест, не се появи нито един представител на претендиращия, че този терен е негов. Разбрахме, че този двор е приватизиран по времето, когато е бил приватизиран завода", коментира Захари Савов, член на Комитет за спасяване на градинката пред бл. 11.

"Целият имот, и както казват те, целият двор на блока е в едно общо УПИ, след това те са го разделили, става отделно УПИ на бившия завод Ерстелман, включително и земята под блока е тяхна собственост. В момента този целият имот е частен и е придобит след приватизацията през 90-те години", поясни инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда". "Собствениците имат одобрена схема за изграждане на паркинг", заяви още инж. Димитър Димов.

Жителите на блока казват, че имат по 2,8% право на собственост на земята под блока. Те твърдят, че земята не е изцяло на собственика на парцела.

Захари Савов заяви, че тъй като те владеят терена пред блока над 30 години добросъвестно, считат, че в съответствие с чл.108 от Закона за собствеността имат право да го придобият. "Ще водим съдебни действия, няма да преместим автомобилите си", категоричен бе жител на блок 11 в жк "Свобода".

"Ние се борим да запазим зелената си площ, как е възможно един двор да бъде приватизиран", питат жителите на блок 11 в кв. "Свобода".

Кметът на район "Надежда" ги увери, че вчера е провел разговор със собствениците на имота, които са потвърдили, че няма да бъде ограничаван достъпа до жилищната сграда, от което се притесняват живущите в нея.

Автор: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство: Родители не са съгласни с отлагането на класирането за детските градини
Недоволство: Родители не са съгласни с отлагането на класирането за детските градини
Липсващи данни в новата система отлагат първото класиране в детските градини
Липсващи данни в новата система отлагат първото класиране в детските градини