НОВИНИ

Недоволни артисти: Забавя се финансирането с общински средства на проектите им

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 14.05.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Култура
Слушай новината

Независими артисти, културни дейци и собственици на частни школи от Благоевград недоволстват, че вече втора година не могат да реализират проекти, одобрени за финансиране с общински пари. Те са преминали през всички комисии, но все още не са сключени договори и съответно не са отпуснати средства. Въпреки че проектите от втората сесия на фонд "Култура" към Община Благоевград не са изпълнени, е обявена трета сесия за набиране на нови предложения.

През 2019 г. започва втора сесия за финансиране на проекти по фонд "Култура" към Община Благоевград. Одобрени са 7 проекта. Два от тях – за образователен театър за децата от селата в общината и за театър под звездите, са на Бранимир Митов.

"Трябваше да сключим договор, проектодоговор беше направен и в един момент ни казаха, че няма да сключим договор, тоест не ни казаха, а чрез медиите разбрахме, че няма да има такива договори. Не сме получили от Община Благоевград нито писмо, нито мейл, абсолютно нищо", каза Бранимир Митов.

Въпреки че също не е сключил договор с общината за проекта си за неделно училище за деца и възрастни и не е получил финансиране Иван Кацарски е започнал подготовка за реализацията му.

"Втората сесия, проектна по фонд "Култура" реално не е приключила, тъй като средствата са гласувани – 200 000, към момента са изразходвани 80 и няколко хиляди, има 115 000 останали за усвояване. И тези пари стоят. Договорите със спечелилите са подготвени, ние чакаме подписване", каза Иван Кацарски.

"Ние нямаме против да има 3, 5 и 10 сесия на фонд "Култура". Това, което искаме, е да реализираме нашите проекти, за да може да доразвием като цяло културата в Благоевград. Именно за това се прави този фонд "Култура", обясни Надежда Червенкова.

От община Благоевград казаха, че няма как одобрените проекти от втората сесия на фонд "Култура" да бъдат реализирани, защото няма сключени договори. Ще се изпълнят ли проектите или ще останат само на хартия, ще преценят членовете на новосформирания експертен съвет към фонда.

"Те ще решат какво ще се случи с тези предложения. Най-малкото те трябва да бъдат актуализирани, защото към днешна дата 2019 г. няма отношение към 2021 г. Ние не може да носим отговорност за проекти предложения в случая за 2019 г. Нормално е да бъдат подадени отново и съответно експертният съвет да ги преразгледа и вече пристъпваме към сключване на договори, това е. Пари за култура винаги ще има, тъй като това е приоритет за Община Благоевград и аз не виждам проблем", каза заместник-кметът на Община Благоевград Пролет Трифонова.

От общината твърдят, че неусвоените пари от втората сесия на фонд "Култура" не са изразходвани за други цели.

"Никъде не са пренасочени. Те просто си остават икономия на този фонд", каза директорът на дирекция "Финансова политика" към Община Благоевград Костадин Шумантов.

Бюджетът на фонд "Култура" за тази година е 100 000 лв. Новият съвет, който е с двама външни експерти – Христо Мутафчиев и Цвета Врангова, и от който зависи разпределението им, ще заседава следващата седмица.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без маска: Отпадат ограничения за ваксинираните в САЩ
Без маска: Отпадат ограничения за ваксинираните в САЩ
МВнР препоръчва на българите в Израел да избягват "червените зони"
МВнР препоръчва на българите в Израел да избягват "червените зони"