НОВИНИ

В студиата на БНТ - уникална украса, изработена от майки на деца с увреждания

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 25.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Общество
Слушай новината

Тази година решихме празничната украса в студиата на БНТ да бъде наистина специална. Избрахме ръчно изработени уникални декорации, направени от майки на деца с увреждания. Всички те са част от Фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане".

Лалка Иванова е майка на дете с увреждане и доскоро дните ѝ минавали в постоянна грижа за дъщеря ѝ Мария, която е със Синдром на Даун. Младата жена отдавна се е примирила, че не може да се отдаде на професията си. Но не пада духом и търси възможност да работи в малкото свободно време, което ѝ остава покрай грижите за слънчевото ѝ дете.

Надеждата на Лалка за надомна работа се сбъдва случайно – тя намира приятели и подкрепа в групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане".

Макар че работата е много, а нощите безсънни, Лалка се чувства истински щастлива, докато изработва красивите предмети.

Когато човек има желание, намира начин! Трудно е, грижите са повече. От една година, благодарение на групата, всъщност аз съм ангажирана и с друго, освен с нейното развитие.

Поръчките за коледна украса през последния месец обаче са толкова много, че е невъзможно Лалка да се справи без помощта на 4-годишната Мария.

Желанията са много повече от моите възможности да ги изработя. Сега опитвам нова техника с вълна – иглонабиването.

Малката Мими помага на майка си в подготовката на преждите, но най-обича да лепи пъстроцветни звезди на коледните венчета.

За семейството на Лалка коледните и новогодишните празници са най-чаканите, защото всички са заедно у дома. Но най-щастлива е Мими.

Лалка е убедена, че силата на човешкия дух е безгранична, когато те води любовта към децата. Вярва в доброто и с благодарност разказва за хората, готови да помогнат, за да дадат надежда на друг. Надява се, че изработената от нея украса ще пренесе частица от топлината на нейното семейство в домовете на хората, които имат нужда от нея.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотографи зарадваха с 5-метрова елха от лампички варненци
Фотографи зарадваха с 5-метрова елха от лампички варненци
Чудото на тайното добро: Зарадваха с картички възрастни хора в Пловдивско
Чудото на тайното добро: Зарадваха с картички възрастни хора в Пловдивско