НОВИНИ

В "Светът и ние": Интервю с първата трансджендър жена от Републиканската партия в САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 18.06.2021
Чете се за: 06:25 мин.
По света
Слушай новината

Нашият сътрудник в Чикаго Симеон Гаспаров наблюдава интересна тенденция между републиканците и демократите, въпреки тежките идеологически разногласия. И в двата лагера расте подкрепата за правата на хората с различна сексуална ориентация. Според изследване на "Пъблик Релиджиън Рисърч" и публикувано, "Ю ЕС Нюз енд уърлд рипорт" - близо 76% от 10 000 анкетирани искат да няма дискриминация срещу хората с различна ориентация. И подкрепата идва не само от демократическата и либералните партии, но и от членовете на консервативната републиканска партия.

Джордан Еванс от град Чарлстън, щата Масачузетс е първата трансджендър жена от републиканската партия в Съединените щати, избрана от своите съграждани. Тя е била също част от администрацията на бившия президент на страната Доналд Тръмп. Симеон Гаспаров разговоря с нея.

- Госпожо Еванс, разкажете ни повече за себе си и изобщо каква е историята на вашия живот?

"Разбира се. Казвам се Джордан Еванс и съм член на управата на град Чарлстън - Масачузетс. Имам честта да съм първата трансджендър жена от републиканската партия, която е на изборна длъжност. За мен това е огромна привилегия - да имам възможността да работя с други републиканци, консерватори, либертарианци и да им помогна да разберат, че и аз както всички останали съм личност. И ние като всички други хора се опитваме да живеем по най-добрия начин, без да застрашаваме правата на другите. Моят професионален опит е още от времето, когато работех към министерството на образованието, към администрацията на президента Тръмп и следях за правата на трансджендър обществото".

- Трудно ли ви беше да бъдете трансджендър личност и консервативен политик?

"Още от ранна възраст знаех, че съм различна и че в тези времена ще ми е много трудно да бъда открито транссексуална личност и същевременно да се занимавам с това, за което мечтая - да вляза в политиката и да служа на обществото. Така че от рано се опитвам да пречупя преградите и да намеря място в този свят за мен и за хората като мен. Тази цел имаше своите предизвикателства, защото в американската политика днес основната консервативна партия - републиканската - си е поставила за цел да върви срещу транссексуалните като мен. Тежко ни е. Стремя се да подхождам към хората с търпение и разбиране, защото за много от тях аз съм първата трансджендър личност, с която те се срещат в реалния живот. Едно е обществото да ни гледа в медиите или по интернет, а съвсем друго е да ни срещне лице в лице, да се опита да ни разбере и приеме както всички останали хора".

- Как виждате бъдещето на Републиканската партия?

"Загрижена съм за посоката, по която пое Републиканската партия. Мисля, че все още не е късно партията да се върне към своите основополагащи принципи - да защитава индивидуалните свободи на хората и правото им да живеят без насилие и агресия. Тези идеи са сърцевината на Републиканската партия, както и схващането, че правителството не трябва да се меси във всичко. Но в последните години сме свидетели как партията преследва ЛГБТ общността и особено транссексуалните. Светът като цяло върви към толерантност и разбиране на различията и ако републиканската партия не си вземе поука, има опасност да изостане. Днес има и републиканци, които много добре използват законодателството на щатско ниво. Те се придържат към принципите за минимално вмешателство на правителството в живота на обществото, отговорна данъчна политика и защита на индивидуалните човешки права. Такива републиканци са например - Фил Скот - губернаторът на Вермонт, или губернаторите на Масачузетс и Мериленд - Чарли Бейкър и Гери Хоган. Това са хора, които стоят зад истинските принципи на републиканската партия и защитават правата на всички, които искат да живеят без насилие и агресия, също като мен".

- Много хора в Съединените щати и по света казват, че хората от ЛГБТ общността представляват заплаха за традиционните семейни ценности. Защо е това и какъв е вашият коментар?

"Личният ми опит като борец за правата на личността ме научи, че повечето хора често разсъждават така, защото се водят от стереотипи и предразсъдъци. Те никога не са се срещали с човек от нашата общност. Не говорят с нас, не говорят с мен, не говорят с никого, на когото е лепнат този етикет. Вярвам, че ако се запознаем лично, ако получат отговор на въпросите и притесненията си относно ЛГБТ общността, мнозинството от хората ще променят отношението си. Ние имаме същите стремежи като обикновените хора - да живеем спокойно и сигурно, да уважават правата ни, да ни оставят да дадем най-доброто от себе си. Нима тези неща ни правят различни? Нима с нещо съм различна от вас? Иска ми се хората да осъзнаят това".

В Съединените щати също е нараснал и процентът на трансджендър хората, които са на избирателни позиции. В момента те са около 40 и включват представители на основните политически партии в страната.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рапърът Устата претърпя тежка катастрофа
Рапърът Устата претърпя тежка катастрофа
Фандъкова изрази опасения, че парите за метрото ще бъдат орязани
Фандъкова изрази опасения, че парите за метрото ще бъдат орязани