НОВИНИ

Ваксинираните могат да даряват кръв - 48 часа след РНК ваксини и 28 дни след векторни

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 03.11.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Здраве
Слушай новината

Могат ли ваксинираните срещу COVID-19 да даряват кръв? Това е един от често дискутираните въпроси в социалните мрежи. Лекарите са категорични, че противопоказания няма, стига да са спазени сроковете след поставянето на ваксина. Те обаче са различни и зависят от вида ѝ.

След поставянето на векторна ваксина, кръв може да се дари 28 дни след всяка игла.

Ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер" - трябва да са минали минимум 48 часа, ако има усложнения – втрисане, температура, главоболие, отлагането е за 7 дена, но въпреки всичко трябва да се каже, че това е преценка на лекаря, който освидетелства кръводаряването, коментира д-р Жанина Йорданова – директор на Районния център по трансфузионна хематология-Варна.

Даниела Иванова от Провадия е кръводарител от близо 17 години. Днес тя е в Центъра по трансфузионна хематология във Варна, защото не може да дари кръв в родния си град. Категорична е, че не се е разболяла от COVID-19, само защото е ваксинирана. Даниела е изчакала достатъчно време между ваксинацията и кръводаряването.

За съжаление през последните 2 години никой не идва в Провадия, въпреки че има кръводарители. В момента, за да съм тук, има хора в нужда, на които им трябва кръводарител, заяви кръводарителят Даниела Иванова.

Преди 8 месеца Симеон Семов от Варна едва не губи живота си в битката с вируса. Днес той иска да дари кръвна плазма за хората в нужда.

Преболедувах тежко, лежах в болница, знам какво е, да помогна, посочва Симеон Семов.

Марио Коев е преболедувал вируса преди 2 месеца, но не знае има ли вече право да дарява кръв.

Първо се обаждах, за да знам кога мога пак да дарявам, казаха ми 40 дни, но сега чета, че е 28 дни, посочи Марио Коев.

Изискването е след преболедуване или положителен ПСР, или положителен антиген да са минали минимум 40 дни, обясни д-р Жанина Йорданова.

Според нея последната вълна на пандемията е повлияла положително на кръводаряването - броят на дарителите рязко се е увеличил.

Изключително сме доволни от това, че гражданите имат такава позиция, че даряват кръв. Успяваме да осигуряваме в планов порядък и в спешностите - да поемем в целия регион, допълва д-р Йорданова.

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма са намалели, но засега запасите от нея са напълно достатъчни, категорични са лекарите от кръвния център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва и Пекин отхвърлиха критиките на Байдън за отсъствието на Путин и Си Цзинпин на СОР26
Москва и Пекин отхвърлиха критиките на Байдън за отсъствието на Путин и Си Цзинпин на СОР26
Съсловните здравни организации: НЗОК работи като търговец, изпълнява ролята на счетоводство
Съсловните здравни организации: НЗОК работи като търговец, изпълнява ролята на счетоводство