НОВИНИ

Финансовият министър: Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 07.11.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В никакъв случай не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата. Това заяви служебният финансов министър Валери Белчев в студиото на "Бизнес.БГ". Повод за неговото изказване е скандалът между синдикатите и работодателите от последната седмица, свързан с определянето на минималната заплата.

Минималната работна заплата скара синдикатите и работодателите на среща в МС

Белчев се въздържа от коментар относно искането на синдикатите, които настояват за 764 лв. минимална заплата. Той допълни, че не трябва да се стига дотам, че фирмите да не са в състояние да плащат заплатите и поясни, че това е въпрос на един много тънък баланс, който ще се постигне след аргументирани преговори с работодателите, синдикатите, съобразявайки се с възможностите на националната икономика.

"Критиките и полемиките към бюджета имат по-скоро политически характер" - така министърът отговори на въпроса "кой е най-големият пропуск на бюджета в момента" и допълни, че той се изпълнява нормално, по думите му приходните агенции работят добре и няма изненади.

По отношение на недоволството на бизнеса, синдикатите, ресторантьорите и туроператорите, Белчев заяви, че протестите не са свързани задължително със структурата на бюджета.

"Нека не забравяме, че преживяхме и продължаваме да живеем в една извънредна ситуация, имаме изключително тежка здравна криза. Случиха се и динамики в сферата на енергетиката, цените много пораснаха. Актуализация беше направена, за да не се счупи макрорамката. Не можем да си позволим да харчим нещо, което нямаме. В същото време най-важните неща да са осигурени - например, ваксините, кислородът за болните", коментира служебният министър на финансите Валери Белчев.

Белчев добави, че допълнителна актуализация на бюджета до края на годината не е необходима. По думите му "нещата не са толкова зле в икономически план". Прогнозите на финансовото министерство са догодина да бъде маркиран по-голям ръст.

Служебният министър отказа да коментира бюджетната рамка за следващата година с аргумента, че, за да бъде внесен бюджет, трябва да има парламент. Той допълни, че тя е подготвена, но в момента "няма правен субект, който да може да обработи този бюджет".

"В момента правим симулации на различни политики, които можем да интегрираме вътре, но ще ги комуникираме тогава, когато му дойде времето, когато сме убедени, че има яснота в политически план", каза още Валери Белчев.

Помощта за медиците на първа линия и най-уязвимите групи като пенсионерите ще продължи и през 2022-ра.

Цялото интервю може да гледате във видеото.

Гледайте още теми от "Бизнес.БГ"



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астън Вила уволни треньора си
Астън Вила уволни треньора си
Шевченко официално бе назначен за треньор в Дженоа
Шевченко официално бе назначен за треньор в Дженоа