НОВИНИ

Валежи и гръмотевични бури днес

bnt avatar logo
от БНТ
06:02, 06.07.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Студен атмосферен фронт ще премине над страната утре. Още от сутринта над Западна България, а след обяд и над централната част, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления.

Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, с умерен югоизточен вятър. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили, с него ще започне да нахлува по-студен въздух и температурите там ще се понижат с 5 - 7°.

Максималните температури днес ще бъдат в широк интервал: от 26° в западните райони до 36° на места в Източна България.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максимални температури: 28 - 30°. Температурата на морската вода е 24 - 27°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

В планините в Западна и Централна България още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен северозападен вятър, който до вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 13°.

В четвъртък ще духа слаб до умерен северен вятър, температурите навсякъде ще се понижат и преобладаващите максимални ще са между 25° и 30°. Краткотрайни валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в източната половина от страната, а в западната вероятността за валежи е малка. В петък над страната ще премине още едно атмосферно смущение. Над Западна България още сутринта ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и към обяд вече в много райони там ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки. Над Източна България през по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен източен вятър и все още високи температури.

През нощта срещу събота и в събота в много райони в цялата страна ще има валежи и гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, възможни са и градушки. Вятърът в западната половина от страната ще е северозападен, слаб до умерен, в източната - североизточен, умерен до силен. Температурите навсякъде ще се понижат и максималните ще са от 20 - 22° по високите полета на Западна България до 26 - 27° на места в Югоизточна България. В неделя ще остане ветровито, като вятърът в повечето райони ще бъде северозападен. Ще бъде и хладно за периода. Все още ще има превалявания и гръмотевична дейност, но с намаляващ обхват и интензивност.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 полицаи са ранени на протеста в Скопие срещу "френското предложение"
50 полицаи са ранени на протеста в Скопие срещу "френското предложение"
Тежка катастрофа в София взе жертви, кола се вряза в метростанция
Тежка катастрофа в София взе жертви, кола се вряза в метростанция