НОВИНИ

Валежи и захлаждане утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 13.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Топло за сезона време днес, а в някои райони вече и горещо, с максимални температури над 30°, в Русе - 33°, традиционно по-хладно по черноморското ни крайбрежие - във Варна и Бургас - 24°.

И след слънчевото време днес, утре на много места ще превали и прегърми, ще има и условия за локални интензивни валежи и градушки. Причината - студен атмосферен фронт, който ще премине през страната.

Още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток, ще се усили, с него ще започне да прониква хладен въздух, максималните температури слабо ще се понижат и ще бъдат между 25° и 30°.

И по Черноморието ще превали, първо по северното крайбрежие, а до вечерта и по южното. Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток.

Около и след обяд превалявания и гръмотевици ще има и на много места в планините. Ще духа умерен северозападен, по билата - североизточен вятър. Максималните температури в курортите ще са от 16 до 21 градуса, на Алеко ще е около 11.

Западна и по-голямата част от Централна Европа остават под влиянието на обширен антициклон и ще бъде слънчево. Над по-голямата част от Източна Европа, включително и на Балканите, ще има валежи и гръмотевици.

У нас в неделя вятърът ще отслабне, но максималните температури ще се понижат с още 2 - 3°. Валежи и гръмотевици ще има на повече места в Централна и Източна България. В понеделник ще превалява все още само в източните райони. Във вторник отново в цялата страна ще е слънчево, а температурите съществено ще се повишат, но временно, защото от сряда предстои ново, съществено захлаждане, но също временно. Според по-дългосрочните прогнози тенденцията е към постепенно повишение на температурите, като ново захлаждане се очаква едва в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души
Делян Добрев: Ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души
Асен Василев: Новият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните, изпреварващо на инфлацията
Асен Василев: Новият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните, изпреварващо на инфлацията