Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Авторът на скулптурата "Викът на украинската майка": Това не е поръчкова работа

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:30, 13.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Скулптурата "Викът на украинската майка", която вчера беше показана в Княжеската градина в София срещу Паметника на съветската армия, предизвика множество противоречиви коментари и упреци, че е създадена преди войната в Украйна.

Скулпторът Неделчо Костадинов отговори пред БНТ на упреците, че творбата му е стара и е още отпреди войната в Украйна с уточнението, че той е автор и той решава кога едно произведение е завършено. Скулпторът поясни, че тя е отлята от метал за първи път преди две седмици.

"Това не е поръчкова работа. Правил съм я за собствено удоволствие, по повод на всякаква война и насилие. Кръстихме я "украинска майка", но това е само име. Това значи, че всички изстрадали хора могат да са съпричастни с нея".

Неделчо Костадинов отрече, че украински бежанци негативно са приели творбата му и дори даде пример с две украинки, които вчера силно развълнувани са погалили статуята. А естетиката ѝ коментира така:

"Тя трябва да има душа, трябва да има смисъл от нея. Не мога да правя скулптура, която да е "ей така". Тя е грозна за някой, но за мен тя ми е дете и е красива", заяви Неделчо Костадинов.

Че статуята е красива и изразителна беше подкрепено и от двамата режисьори - Георги Стоев и Христо Илиев, които организираха вчерашната проява в столицата, където беше показана "украинската майка".

Скулпторът е прибрал още снощи статуята, за да я предпази от вандали. А и идеята е било само да я покаже и да види реакцията на хората. Ако намери спонсори, в бъдеще е готов да я направи висока два-три метра и тогава да бъде монтирана срещу паметника на Съветската армия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой се страхува от петък 13-и?
Кой се страхува от петък 13-и?
Инцидентът с парашутиста на Чешнигирово е станал по време на тренировъчни скокове
Инцидентът с парашутиста на Чешнигирово е станал по време на тренировъчни скокове