НОВИНИ

Върховният съд на Венецуела утвърди изборната победа на Мадуро

върховният съд венецуела утвърди изборната победа мадуро
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:33, 22.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Върховният съд на Венецуела утвърди победата на президента Николас Мадуро на президентските избори от 28 юли, с което затвърди институционалната подкрепа за управляващата партия на фона на съмненията на международната общност за честността на вота, предаде Ройтерс.

Правозащитни организации и профсъюзи казват, че след изборите и последвалите ги антиправителствени протести Мадуро е започнал кампания на репресии срещу инакомислещите във Венецуела.

Мерките включват арести на представители на опозицията и протестиращи, разследвания срещу лидери от опозицията за предполагаемо подбуждане на армията към извършване на престъпления, прокарване на закон, ограничаващ неправителствените организации и принуждаване на държавни служители да напуснат работа поради предполагаема подкрепа за опозицията.

Върховният съд е прегледал материалите, предоставени от изборните власти, и е на мнение, че Мадуро е спечелил изборите, съобщи председателката на съда Карислия Родригес. Тя каза още, че решението не може да бъде обжалвано.

Още през нощта на изборите избирателният орган обяви, че Мадуро е спечелил малко над половината от гласовете. Пълните резултати все още не са публикувани, уточнява Ройтерс.

Опозицията публикува онлайн 83% от резултатите от машинното гласуване, които според нея дават на нейния кандидат Едмундо Гонсалес сериозна подкрепа от 67%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на мъжа, намушкал аптекар в София
Повдигнаха обвинение на мъжа, намушкал аптекар в София