НОВИНИ

Върнаха в дивата природа три спасени мечета

спасени мечета миналата година върнати отново дивата природа
bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 14.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Трите спасени мечета миналата година са върнати отново в дивата природа. Това съобщиха от Фондация „Четири лапи“. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата.

Партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите, природозащитната организация WWF, „Четири лапи“ и „Арктурус” – Гърция, дадоха шанс за нов живот на три осиротели мечета, посочиха от фондацията.

Към спасителните екипи се присъедини и служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Мечетата са пуснати на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“.

Животните са транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Мечетата са върнати в дивата природа, след като от Центъра за рехабилитация „Арктурус” прецениха, че те са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

Експерти предупреждават, че дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж. От „Четири лапи“ посочиха, че животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и така ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.

Снимки: Четири лапи

През юли м.г. спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече - Никола. Парк за мечки – Белица пое временно грижата за малкото мече, спасено в двора на вила в село Костенец. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета сирачета - малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола: Успехът на Манчестър Сити не се дължи на пари
Гуардиола: Успехът на Манчестър Сити не се дължи на пари
България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни, смята управителят на БНБ
България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни, смята управителят на БНБ