НОВИНИ

ВАС остави без разглеждане жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу указанията на ЦИК

върховният административен съд остави сила решението административен съд ndash благоевград касаещо ректора югозападния университет bdquoнеофит рилскиl
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:33, 09.09.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров, срещу указанията на Централна избирателна комисия, отнасящи се до разглеждането по административен ред на депозираното заявление за регистрация на коалицията.

Със същото определение върховните магистрати прекратяват производството пo делото.

На 8 септември в деловодството на ВАС от коалицията постъпиха едновременно жалба и заявление за нейното оттегляне. Със свое разпореждане от същия ден върховните магистрати дадоха срок до 9.30 ч. днес на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС" да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба. Указанията на съда бяха спазени и коалицията представи пълномощното в определения срок.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, защото със заявлението от 8 септември тя е оттеглена, поради което по нея съдът не дължи произнасяне. Вторият мотив е, че указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация на коалиции не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване. Само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС, допълват от съда.

От съда обясняват, че недопустима жалба не подлежи на разглеждане и поради това делото се прекратява.

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. Малко след това обаче ДПС на Доган внесе документи в ЦИК за самостоятелно участие на вота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Базел - градът домакин на Евровизия 2025, има много лица
Базел - градът домакин на Евровизия 2025, има много лица
Зидан отказал на Ман Юнайтед, не владеел добре английски
Зидан отказал на Ман Юнайтед, не владеел добре английски