НОВИНИ

"Вашият глас": Млада учителка очаква политиката да излезе от трудната възраст

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:15, 29.03.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Ще бъдат ли този път прескочени пропастите между различните играчи в политиката? Дни преди началото на изборите отново даваме думата на вас, зрителите, в рубриката ни "Вашият глас".

Една млада учителка в столично училище е намерила начин да потушава конфликти между учениците, така че развитието на целия клас да не спира. Приложимо ли е това и на ниво държава - питаме нея.

"Създаваме хартиено човече с две ръчички и две крачета. На ръката написваме какво сме направили ние, за да се случи този конфликт, а на другата ръчичка записваме какво е направил другия", казва Микаела Цветкова, учител в 90-о СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин".

И двамата заедно намират път към нормалния разговор. Открила е игра, чрез която всеки осъзнава своята грешка.

БНТ: Това приложимо ли е според теб при политиците?

"Аз мисля, че е приложимо и необходимо. Конфликти има, но в крайна сметка целта на всички тях и на всички нас като общество е да вървим в една правилна посока напред и да се развиваме. Трябва да се върнем към тази лична отговорност, защото те имат такава като хора, които са отишли там за да представят нашите интереси", казва Микаела Цветкова.

Тя е избрала да работи на два пъти по-ниска заплата, отколкото квалификациите ѝ позволяват:

"Много често един мой работен ден продължава повече от 10 часа. Влизаш в една стая, в която 30 чифта очи гледат теб и чакат ти да им дадеш нещо".

Така, както над 6,5 милиона българи очакват 240 депутати да се разберат помежду си.

"За съжаление тези две години се оказаха много турбулентни. На повърхността някак си излязоха проблеми, свързани с нашето образование, което може би с години са били замитани така под килима и не сме си давали сметка, че всъщност те ни спират. Липсата на стабилно правителство, на постоянно правителство, спира възможността да си кажем кои са тези проблеми и да започнем да действаме за тяхното разрешаване. Колкото повече време губим, толкова повече изоставаме", казва още Микаела Цветкова.

След краткия живот на последните правителства смята, че разговорът със 7-годишно дете може да завърши по-добре, от разговор с политик.

"Децата са много по-отворени да споделят и на първо място много по-отворени да приемат, че може би те не са прави. Докато едни големи хора изграждат много по-високи стени около себе си. Много често си мисля за тази ситуация и я сравнявам с моите тийнейджъри, на които преподавам. Нашата демокрация може би е в един тийнейджърски период, в който е нормално да бушуват различни настроения, които да водят до по-експресивни конфликти", допълва Микаела Цветкова.

И все пак тази неделя ще гласува с оптимизма, че скоро и политиката ще излезе от трудната възраст и скоро и избраните ще намерят своя начин за нормален разговор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан приземи Левски след триумфа за Купата на България по баскетбол
Балкан приземи Левски след триумфа за Купата на България по баскетбол
Стилияна Николова призова за пълна „Арена София“ по време на СК по худ. гимнастика в столицата
Стилияна Николова призова за пълна „Арена София“ по време на СК по худ. гимнастика в столицата