НОВИНИ

Пристрастяващи ли са разговорите с чатботове и какви опасности крият?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:39, 29.03.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Общество
Слушай новината

Възможно ли е да се пристрастим към разговорите с чатбот? Според експерти е напълно вероятно, но това сигнализира за проблеми и липси в реалния живот.

Хората имат склонност да придават човешки черти на машините и често забравят, че срещу тях има компютърен код без съзнание.

Ботът "Елиза" е на почти 60 години и още тогава хората имали склонност да забравят, че говорят с машина.

"Обясняваме си света по някакъв начин чрез системата, която познаваме, коментира психологът проф. Маргарита Бакрачева.

"Хората са по-склонни да разкрият някакви свои интимни тайни на машина, тъй като смятат, че тя няма да ги предаде. Новият ChatGPT създава такова усещане, че всъщност има разсъждение, тъй като могат да се водят разговори в 12-13 стъпки, в които чатботът помни предисторията и конструира причинно-следствени връзки", обясни доц. д-р Марияна Тодорова - футуролог, Институт по философия и социология към БАН.

Пристрастяването към тези разговори е съвсем реален феномен. Случва се постепенно и неусетно, казва психологът Маргарита Бакрачева.

"Във всеки един момент, в който човек е уязвим, няма достатъчна социална подкрепа в момента, не се чувства разбран и получава това, което му се дава наготово в един систематизиран и точно във вариант, в който искаме да чуем нещата, които искаме да чуем от другите, но не винаги се получава", каза проф. Маргарита Бакрачева.

"Има хиляди случаи, особено в Китай, първоначално с мъже, но в последните 6 месеца и с жени, които се влюбват в гласовото измерение на тези чатботове", добавя футурологът доц. Тодорова.

Безпристрастен ли е изкуственият интелект? Краткият отговор е не - той отразява информацията, с която е захранен, в него са заложени възгледите на създателите му.

"Това не е съзнателно преднамерено, това е заради данните , с които е обучен и той репродуцира, възпроизвежда нашите собствени предразсъдъци", обясни доц. д-р Марияна Тодорова.

В този смисъл безопасният разговор с чатбот изисква дигитална култура, с която засега много хора не разполагат. Приемането на етична рамка за този тип комуникация е дори закъсняло.

"Хората винаги да бъдат информирани, че използват изкуствен интелект, продукти генерирани от него или услуги".

Все още човечеството не е готово да съжителства на равни начала с машините, най-вече защото няма отговор на основни въпроси за собственото си съществуване. Развитието на технологиите обаче вероятно ще изпревари възможностите ни за адаптация към тази реалност и то в следващите десетина години, смятат експертите. И тогава ще имаме проблем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се класира за финала на волейболното първенство на България при жените
ЦСКА се класира за финала на волейболното първенство на България при жените
Българин и още 6 души са задържани за подготвяне на терористични атаки в Белгия
Българин и още 6 души са задържани за подготвяне на терористични атаки в Белгия