НОВИНИ

Белгиец отне живота си след общуване с чатбот

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:27, 29.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Чатбот отне човешки живот, твърди разследване на белгийски вестник. Белгиец се е самоубил след разговор с машина на име Елиза. Създателят на платформата е признал, че машината има проблем и се работи по отстраняването му.

Той е 30-годишен баща на две деца, води нормален живот и се вълнува от екология. Започва да споделя тревогите си за състоянието на околната среда с чатбота "Елиза", но само след шест седмици слага край на живота си. В един от последните чатове споменава за самоубийство, на което Елиза отговаря дословно със следните думи - че "в отвъдното ще живеят завинаги като един, в рая".

Този откъс от комуникацията между човек и машина е предоставен на вестник La Libre Belgique от съпругата на младия белгиец. Тя сравнява общуването с Елиза с наркотична зависимост и смята, че без разговорите с чатбота съпругът ѝ е щял да бъде още жив.

След среща с вдовицата държавният секретар по цифровизацията Матийо Мишел съобщи, че е създадена работна група, която да анализира случая и да предложи поправки в разработвания от години проект на ЕС за регламентиране на изкуствения интелект. Чатботът "Елиза" е замислен като като "терапевт" и е сред първите опити за развитие на изкуствен интелект, какъвто е нашумелият ChatGPT.

"Бях разтърсен от драмата на това семейство. С популяризирането на ChatGPT, обществото откри, както никога преди това, потенциала на изкуствения интелект. Но ако възможностите му са безбройни, опасностите при използването му също са налице. Случилото се е тежък прецедент, който трябва да бъде разгледан много сериозно", коментира Матийо Мишел, държавен секретар по цифровизацията и защитата на личния живот.

В отговор на запитване на белгийския вестник, създателят на "Елиза" признава за технически проблем на машината, по чието отстраняване се работи. Компанията, базирана в Силиконовата долина в САЩ, планира да внедри и алгоритъм за превенция на самоубийства.

След огласяването на случая 50 европейски учени, юристи, инженери, лекари и общественици се включиха в подписка с настояване за спешни мерки срещу подобни трагични инциденти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА отне домакинството на Индонезия на Световното за младежи до 20 г.
ФИФА отне домакинството на Индонезия на Световното за младежи до 20 г.
Национален отбор. Но не и национална кауза
Национален отбор. Но не и национална кауза