НОВИНИ

Блокади и протести на зърнопроизводителите заради вноса от Украйна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:11, 29.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Зърнопроизводители от страната излязоха на национален протест и блокираха за кратко движението към граничните пунктове с Румъния. Те настояват за вето на безконтролния, според тях, внос на селскостопанска продукция от Украйна, който подбива цените на местното производство и ги води към неизбежен фалит.

Протестът във Видин събра земеделци от цяла Северозападна България и Румъния. Тракторите им блокираха международния път към "Дунав мост" 2.

Зърнопроизводителите затвориха за близо два часа и движението към граничните пунктове в Русе и Кардам. Към тях се присъединиха овцевъди и овощари от цялата страна.

Зърнопроизводители блокираха пътя за Румъния край с. Кардам

"Държавата трябва да отстоява пред ЕС, че България е производител, че това, което влиза от Украйна, трябва да минава транзит. Ние произвеждаме и нашата продукция остава и ѝ пада цената", заяви Цанка Начева – председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Ловеч.

Складовете на производителите са пълни със зърно от миналата година, а цената му пада. Тон пшеница вече струва 400 лева.

"Искаме да има действително коридори, през които да върви зърното и ние да реализираме нашето зърно", каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделците не приемат и финансовата компенсация от 16 милиона евро, предложена от ЕС.

"Тези 30 млн. лева на 40 млн. български декара прави под един лев подпомагане. Това е срамота! Това искам да кажа на тези костюмари от Брюксел и по-добре тая помощ да си я вземат обратно и да не ни се подиграват и да не се гаврят с българското земеделие", коментира Радослав Христов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Пред протестиращите във Видин служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че никаква субсидия не може да замести доходите на производителите и обеща допълнителни мерки.

"Този проблем не можем да го решим в България, т.е. ние не може да не изпълняваме регламенти. Искаме тези коридори да съществуват като коридори, а не на практика да са за сметка на земеделските производители в България", обясни министърът.

Протестите продължават до края на седмицата. Ако не бъдат чути, зърнопроизводителите подготвят нови пътни блокади на 7 април.

Екип на БНТ-Русе

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 спечели първо място в редовния сезон на НВЛ при мъжете
Нефтохимик 2010 спечели първо място в редовния сезон на НВЛ при мъжете
Димитър Бербатов: Време е ръководството на БФС да отстъпи мястото си на младите
Димитър Бербатов: Време е ръководството на БФС да отстъпи мястото си на младите