НОВИНИ

Вътрешните министри от ЕС обсъждат сигурността в Европа след войната в Близкия изток

Министрите ще обсъдят и сътрудничеството с държавите, от които идват мигрантите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:19, 19.10.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС обсъждат днес в Люксембург последиците от конфликта в Близкия изток и отражението му върху вътрешната сигурност в съюза. Те ще направят оценка на напредъка по приемането на Пакта за миграцията и убежището.

Пактът, който съдържа редица законодателни актове, предвижда подкрепа за най-засегнатите от миграцията държави в ЕС, солидарност при разпределението на тежестта от миграция и по-добра рамка за регистриране и разглеждане на молбите за убежище.

Министрите ще обсъдят и сътрудничеството с държавите, от които идват мигрантите. След атентата в Брюксел в понеделник вечер и зачестилите заплахи от терористични нападения в Европа, лидерите на няколко държави поискаха ЕС да въведе по-строги мерки за охрана на външните граници на ЕС и за връщането на нелегални мигранти в държавите, от които идват.

ЕК предложи вчера и промени, които да дават повече правомощия на държавите да отнемат визи в случаи на злоупотреба или да връщат мигранти, които представляват заплаха за сигурността. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза в навечерието на срещата, че събитията в Израел и Газа може да доведат до допълнителна радикализация в ЕС.

Очаква се вътрешните министри да направят и преглед на състоянието на Шенгенското пространство, а България и Румъния ще докладват за прилагането на шенгенското законодателство в двете страни. София и Букурещ се надяват да станат членове на Шенген до края на тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на близки на деца, загинали при катастрофи в София
Протест на близки на деца, загинали при катастрофи в София
Египет ще отвори граничния пункт Рафа за хуманитарна помощ за Газа
Египет ще отвори граничния пункт Рафа за хуманитарна помощ за Газа