НОВИНИ

Египет ще отвори граничния пункт Рафа за хуманитарна помощ за Газа

Най-рано утре се очаква през границата да преминат 20 камиона помощи

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:10, 19.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Египет ще отвори граничния пункт Рафа, за да премине хуманитарна помощ в Ивицата Газа.

Това съобщи американският президент Джо Байдън, който е провел телефонен разговор с президента на Египет. Това е единственият пропускателен пункт с Ивицата Газа, който не е под контрола на Израел. В момента той е затворен и се нуждае от спешен ремонт.

Рафа - най-южната точка, през която може да се напусне Ивицата Газа. Това е единственият пропускателен пункт, който не е под контрола на Израел. От началото на войната между Израел и Хамас хиляди хора, предимно чужденци, стоят от палестинската страна на границата с надеждата, че ще влязат в Египет. От другата страна, на египетска територия повече от 200 камиона са в очакване да им бъде разрешено да доставят хуманитарна помощ.

Камионите с хуманитарна помощ вероятно ще започнат да преминават границата в петък. Американският президент съобщи, че първо трябва да бъде ремонтиран пътя от палестинска страна, защото е силно повреден от израелските бомбардировки. Влизането на конвоя с хуманитарна помощ ще се контролира от международни организации, начело с ООН.

"Ако Хамас конфискува помощта или не допусне тя да премине, няма да изпратим повече помощ", заяви Джо Байдън.

Хуманитарната помощ включва храни и лекарства. Джо Байдън не спомена нищо за гориво, от което жителите на Ивицата Газа също имат огромна нужда, за да работят генераторите.

Засега не е ясно и кога ще бъде разрешено чакащите на граничния пункт да преминат в Египет. Най-вероятно право да напуснат Ивицата Газа ще получат само чужденците и хората с двойно гражданство.

"Ще изведем хората, но засега не мога да дам подробности", посочи американският президент.

И преди да започне войната между Израел и Хамас, за палестинците беше трудно да преминават през пропускателния пункт Рафа. Те трябваше да се регистрират при местните палестински власти между 2 и 4 седмици предварително. По данни на ООН, през август египетските власти са разрешили 19 600 излизания от Газа и са отказали влизане на около 300 души.

Снимки: БГНЕС

Малко преди да излети от Израел, американският президент договори отварянето на пропускателния пункт Рафа в телефонен разговор с египетския президент Ас Сиси.

"Сиси заслужава истинско уважение, защото беше много отзивчив", коментира Байдън.

Независимо от дипломатическия пробив, който Байдън постигна с египетския президент, гневът от посещението му в Израел е огромно в арабските държави. Протести в солидарност с палестинците се отново проведоха в различни страни. В столицата на Йордания демонстранти се опитаха да щурмуват посолството на Израел. При безредиците са пострадали няколко полицаи. Ожесточена демонстрация имаше и в столицата на Ливан. В Египет хиляди студенти излязоха по улиците на Кайро. Продължават протестите и на Западния бряг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешните министри от ЕС обсъждат сигурността в Европа след войната в Близкия изток
Вътрешните министри от ЕС обсъждат сигурността в Европа след войната в Близкия изток
Слънчево със сутрешни мъгли днес
Слънчево със сутрешни мъгли днес