НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са проблемите на област Плевен?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:26, 18.10.2023
5150
Чете се за: 07:30 мин.
Регионални
Слушай новината

В рубриката "Кмете, запиши си! " представяме област Плевен.

В региона живеят 228 300 души. Средната работна заплата е 1216 лева, основният поминък в областта е земеделието. Естественият прираст е отрицателен, като родените през миналата година са почти три пъти по-малко от починалите.

От години Плевенско има проблеми с водоснабдяването. Тази година сушата доведе до режим и в областния град. Сред сериозните проблеми е липсата на висококвалифицирана работна ръка, липсата на пътища и трудното задържане на младите в региона.

От почти две седмици най-големият град в областта - Плевен както и десет съседни села са на воден режим. Причината е сушата, заради която няма достатъчно вода от основния водоизточник на града - водоснабдителна група Черни Осъм край Троян.

"Оттам не се подава достатъчно количество вода, за пример мога да кажа, че миналата година е подавано между пет и шест пъти по-голямо количество. Като цифри в момента до Плевен достигат около 50 литра в секунда, за миналата година те са били между 200 и 250 литра", каза Климент Тодоров, управител на "ВиК" ЕАД - Плевен.

За нормално водоснабдяване на града са нужни между 800-850 литра в секунда.

"Имаме уверение от ВиК Ловеч, че при настъпили валежи ще подадат повече вода към нас".

В момента няма вода по високите места в града - кварталите Сторгозия и Дружба. Въпреки че ВиК-то е държавно, решението на проблема се чака от местната власт.

"Ние не сме спрели да търсим някакво устойчиво решение на този проблем и провеждаме разговори с общините, в които да се потърсят нови водоизточници, които са независими от сегашните. Резервните водоизточници на град Плевен са основно по поречието на река Вит - основно община Плевен и община Долна Митрополия", каза още Тодоров.

Докато не бъдат взети мерки, водното дружество явно ще продължи да чака обилни валежи. В Плевен обаче не могат повече да чакат квалифицирана работна ръка. Въпреки че е сред големите градове в България тук липсват кадри.

"Все пак има едно предимство в Плевен - всичките 11 общини, които са в областта се намират на много кратко разстояние една от друга и това способства за намирането на работна ръка, но по-скоро ниско квалифицирана. По отношение на висококвалифицираните работници проблемът се задълбочава, с развитие на автомобилната индустрия се търсят все повече кадри от инженерните науки", смята Ралица Иванова, Браншовата бизнес камара в Плевен.

Освен че трудно се намират, още по-трудно се задържат качествените работници, а според браншовата камара, заплатите са над средните за страната.

"Подходът на по-младите е да натрупат опит и след това отиват към столицата и към други страни", каза още Ралица Иванова.

Подобна е ситуацията и в сочения в близкото минало за ядрен град Белене. През миналата седмица правителството реши да спре окончателно засега търсенето на инвеститор за втората атомна централа и така основните работодатели в региона остават затвора, военните и полицията. Именно строителството на ядрената централа е оставило сериозен отпечатък и е определяло живота на хората.

"Аз работех на АЕЦ 28 години, през 90-те години съвсем нямаше работа, "Белене" беше замразен и заминах за чужбина, бях пет години в Русия, върнах се да се строи пак "Белене", но три-четири години и пак го замразиха и заминах за Испания", разказа Ангел Генов, председател на ПК "Надежда".

Един от секторите, на който се разчита, че може да вдигне отново общината на крака, е туризмът. Мартина и екипът ѝ намират реализация като предлагат разходи както в природния парк "Персина", така и в бившия лагер за политически затворници. Все още обаче проектът не се движи с необходимата скорост.

"Ние сме екип от млади хора, опитваме се да развием освен туризма, както с легловата база, както с ресторантите, със заведенията, тъй като всичко това е навързано и когато работи в затворен кръг е много по вероятно един турист да ни посети, когато с ум направим програма от два до три дни", каза Мартина Савова, "Дунавска вълна" - Белене.

"До хората не достига достатъчно информация как да се свържат с нас, как да ни намерят и какво предлагаме", заяви Мартина Савова.

Още проблеми пред местната власт поставят и майки на деца със специални образователни потребности. В Белене те не могат да посещават градина и училище целодневно, както е по закон.

"Ние сме няколко майки от Белене и нещата тук не се случват. Някои майки си изкарват децата на обяд, препращат ни към големите градове. Не посещават целодневно градина и ни карат да асистираме. Искаме целодневно да се случва и за децата със СОП, да не ни препращат към големите градове", коментира Албена Грунчева.

И докато младите се опитват да се справят с трудностите, пенсионерите също търсят начин да живеят добре. Те разчитат на подкрепата на общината, за да се събират в клубове, както и да имат ангажименти за изява.

"В нашия клуб социалният живот е много добър, участваме в много мероприятия имаме си и певческа група, зад гърба ми са част от наградите, които имаме", каза Галина Панова, член на ПК "Надежда".

В клуб "Надежда" членуват над 100 души и въпреки че пенсиите им не са високи, както и на останалите пенсионери в страната, те очакват с нетърпение следващата си изява и дали нещо друго ще се промени за тях след местните избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винисиус: Изявите ми за Бразилия все още не са достигнали нивото, което бих искал
Винисиус: Изявите ми за Бразилия все още не са достигнали нивото, което бих искал
Осем българчета се класираха за осминафиналите на турнир на Тенис Европа в Гърция
Осем българчета се класираха за осминафиналите на турнир на Тенис Европа в Гърция