НОВИНИ

Във Варна и Бургас ще се изграждат електрически градски железници

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 04.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Екологичният транспорт ще свърза градовете с летищата и курортните комплекси. Двата най-големи черноморски града са готови с проекти и за реализирането им ще търсят държавно и европейско финансиране.

Електрическата железница във Варна ще обслужва не само градската част, но ще осигурява и връзка с курортите и летището, като крайната точка ще е Аксаково.

инж. Христо Иванов, заместник-кмет на Община Варна: Целта на този проект е всъщност да се осъществи транспортната връзка между новата индустриална зона, която е на територията на община Аксаково и град Варна. Разчетите на индустриалната зона са над 30 000 работни места, това е един много сериозен човекопоток, който трябва да е организиран на базата на организиран транспорт.

Тепърва ще се прави икономически анализ какъв ще е най-ефективният вариант - обикновена железница или монорелсова, на или над земята. При избора на изпълнител ще се търси най-изгодната оферта като вид и цена.

инж. Христо Иванов: Разчитаме или от републиканския бюджет да се получат парите или да търсим друг източник на финансиране, като един екологичен транспорт, който да реши тези проблеми и предизвикателства, които ще бъдат свързани с новата индустриална зона".

В Бургас преди 4 години са започнали проучвания за осигуряване на трасе и парцеларен план за бъдещата железница.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: Стартираха тези процеси и ние направихме проучване за трасетата, собственост, ъгъл на завиване, отстояние от това трасе и сме готови с прогнозни стойности по отношение на изграждането на бързата жп връзка за „шатъл".

Мотрисите ще се задействат с електрически двигатели, така няма да замърсяват въздуха и ще са много по-мобилни. Ще се направи и чек пойнт бюро за регистрация на пътниците за летището от центъра на Бургас.

Димитър Николов: Оттам ще идва да ги взима, както е по всички големи европейски летища. Ще се чекира багажът и директно ще могат да пътуват до самия терминал на излитане с този бърз „шатъл".

Предстои да се направят нови разчети за реализирането на проектите и в двата града. В тях трябва да се предвидят и пари за обезпечение на собствениците на частни имоти, през които ще преминават железопътните линии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарина Настева има нужда от средства за присаждане на стволови клетки
Дарина Настева има нужда от средства за присаждане на стволови клетки
Мръсна вода се излива в морето на градския плаж във Варна
Мръсна вода се излива в морето на градския плаж във Варна