НОВИНИ

Вече работи новият кризисен център в София за пострадали от домашно насилие

bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 18.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Общество
Слушай новината

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посети втория кризисен център за пострадали от домашно насилие, който вече отвори врати. По негово предложение, през 2022-а година градският парламент одобри разкриването на защитеното жилище, в което след спечелен конкурс Фондация „Анимус" предоставя социалната помощ.

Кризисният център цели както да се ограничи риска от повторно насилие спрямо настанените лица, така и те да получат последваща психологическа помощ и подкрепа. Потърсилите закрила в кризисния център, могат да останат напълно безплатно със своите деца и при поемане на разноски от първа необходимост до 6 месеца.

„Увеличихме двойно капацитета – досега на територията на Столичната община действаше един кризисен център, който осигуряваше подкрепа на около 50 жени годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 пострадали от домашно насилие на година. Продължава да работи и създадената по моя инициатива „Правна клиника", където жертви на домашно насилие получават психологическо консултиране и навременна и компетентна юридическа помощ от адвокати с дългогодишен опит в областта. Общо 50 жени вече са получили безплатна адвокатска помощ от есента досега. Тъжно е, че това се налага, но добрата новина, доколкото такива изобщо може да има по тази тема, е, че има към кого да се обърнат – бързо, безплатно и напълно анонимно. Чрез правната клиника и новия кризисен център се стремим да повишим и информираността на обществото по проблемите на домашното насилие и да призовем повече пострадали от да потърсят помощ. Да им напомним, че не са сами и, че тази ужасяваща тенденция не може, не бива и ще направим всичко по силите ни да не продължава.", коментира шефът на СОС Георги Георгиев.

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на +359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столичната община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолетите вече кацат и излитат на летище София без затруднения
Самолетите вече кацат и излитат на летище София без затруднения
Социалист от Люксембург стана зам.-председател на ЕП на мястото на Ева Кайли
Социалист от Люксембург стана зам.-председател на ЕП на мястото на Ева Кайли