НОВИНИ

Великобритания е в предизборна кампания преди предсрочния парламентарен вот

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:14, 23.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
великобритания предизборна кампания предсрочния парламентарен вот
Слушай новината

Последен работен за британския парламент. Утре той се разпуска заради предсрочните избори, обявени от премиера Риши Сунак - решение, което е определяно като твърде рисковано, защото вотът може да сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

От днес Великобритания е в предизборна кампания. Колкото и изненадващо, решението на Риши Сунак да обяви предсрочни избори на 4 юли, беше донякъде очаквано. От месеци Островът живееше в спекулации за предсрочен вот.

"Сега е моментът Великобритания да избере бъдещето си, да реши дали иска да гради върху напредъка, който е постигнат или да рискува да се върне в началото, без план и без сигурност", заяви Риши Сунак, премиер на Великобритания.

Увереността Сунак идва от успехите на правителството през последните месеци. През април инфлацията в страната падна с 2,3%. Според статистиката Великобритания е постиганала най-високия си икономически ръст за последните години.

Социологическите проучвания, обаче, показват, че избирателите имат по-голямо доверие на лейбъристите. Лейбъристката партия изпреварва Консервативната с 20 пункта.

"Консерваторите дойдоха на власт, когато бях на девет години. И оттогава шансовете аз или моите приятели да си позволим къща напълно се изпариха, изпариха се и шансовете да си позволим да имаме семейство. За първи път усещам, че е възможна промяна", казва Райън Фогел, жител на Лондон.

На изоборите през 2019-та година консерваторите спечелиха 365 места в парламента, а лейбъристите - 202. Според изчисленията на социолозите местата на торите сега могат да паднат до 155. Консерваторите на Риши Сунак имат малко повече от месец да преобърнат нагласите на избирателите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 23.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 23.05.2024 г., 12:20 ч.
Стефани и Габриела Стоеви се класираха на четвъртфинал на турнир по бадминтон от сериите World Tour Super 500 в Куала Лумпур
Стефани и Габриела Стоеви се класираха на четвъртфинал на турнир по бадминтон от сериите World Tour Super 500 в Куала Лумпур