НОВИНИ

Великобритания и България подписаха съвместна декларация и документ за стратегическо партньорство

Документът беше подписан днес в Лондон от вицепремиера и външен министър Мария Габриел и британския първи дипломат Джеймс Клевърли

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 24.10.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания и България подписаха съвместна декларация и документ за стратегическо партньорство.

Това става след като по-рано този месец британският премиер Риши Сунак и българският премиер Николай Денков се споразумяха двете държави да си сътрудничат в борбата с нелегалната миграция.

Документът беше подписан днес в Лондон от вицепремиера и външен министър Мария Габриел и британския първи дипломат Джеймс Клевърли.

"Тези документи са резултат от сътрудничеството между двете ни страни в редица сфери. Отбрана и сигурност, включително сигурността в Черноморския регион, сферата на технологиите, борбата срещу киберпрестъпността и дезинформацията. Споразумението ни дава възможност и да работим съвместно по други въпроси като образование и културен обмен", заяви Джеймс Клевърли, външен министър на Великобритания.

"Подписването на днешната декларация издига на ново ниво партньорството ни с Обединеното кралство. Стратегическо партньорство означава, че ние сме не само приятели, не само партньори, но и съюзници. Че на глобалните предизвикателства даваме заедно решения", допълни Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Автор: Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софиянец си купи шоколад с фъстъци, но откри вътре червеи
Софиянец си купи шоколад с фъстъци, но откри вътре червеи
Радослав Арсов застана временно начело на вицешампиона на Русия по волейбол при дамите
Радослав Арсов застана временно начело на вицешампиона на Русия по волейбол при дамите