НОВИНИ

Денков пред Нехамер: Ако България и Румъния са в Шенген, ще подпомогнем по-ефективно процесите в Европа

Към момента е непосилно да вземем решение за разширяване на Шенген, заяви австрийският канцлер

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 24.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

"Ако имаме различие с Австрия то е само в едно - дали България и Румъния вътре в Шенген биха помогнали по-бързо да се намерят тези решения или ако сме отвън бихме могли да ги подпомогнем по някакъв начин. Аз съм убеден и го обясних с логични аргументи, че ако България и Румъния са вътре в Шенген ще можем много по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа - ще освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници, ще намалим цената на превоза на храни и на други стоки от Турция, България, Румъния към Централна, Източна и Западна Европа. Това означава по-ниска инфлация и по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. Ако стоим отвън, нищо не печелим, а губим", заяви българският премиер Николай Денков в съвместно изявление с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Според него трябва време тези аргументи да се чуят и да се осмислят.

"За нас обаче е немислимо в момента да разширим Шенген. Аз казвам, че това няма нищо общо с България и с Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото ние имаме много големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Вътрешните министри казват - да, това пространство не функционира. 11 страни имат вътрешен контрол на границите и въпреки че Австрия е вътрешна страна има контрол на австрийско-немската граница", отбеляза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Той уточни, че все повече страни въвеждат граничен контрол.

"Италия двустранно, което означава, че Шенгенската система в момента не отговаря на истинския си смисъл. Шенген означава да няма вътрешни граници, това би означавало да функционира в бъдеще, да съществува добра и сигурна външна граница, в момента това не е така, но Европейският съюз обаче знае много добре, че България и Румъния допринасят много за сигурността на Шенген и Европейската комисия най-после реши с повече финансови средства да подпомага Румъния и България, но това не е достатъчно", подчерта Нехамер.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

"Всички заедно на европейско ниво трябва да работим, за да решим тези проблеми. И през декември, когато се видим отново на Европейския съвет, да сме подготвени, за да вземем решенията, които биха били най-полезни за Австрия, България и за Европейския съюз", допълни Денков.

По думите му всяка държава има своите позиции.

"Трябва да говорим и да казваме аргументите си. България и Австрия имат много общи позиции. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, да се създаде система за легална миграция", каза още Николай Денков.

Българският премиер поясни, че значението на този проблем не трябва да се пренебрегва.

Изявления след разговора им гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Българският премиер беше посрещнат с военни почести на пл. "Баухаус" пред федералното канцлерство във Виена.

Снимки: Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бритни Спиърс прави разтърсващи разкрития в биографичната си книга
Бритни Спиърс прави разтърсващи разкрития в биографичната си книга
Австралия ще бъде домакин на следващото световно първенство по ръгби
Австралия ще бъде домакин на следващото световно първенство по ръгби