НОВИНИ

Велислав Минеков разпореди пълен одит на НДК за последните 5 години

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 17.06.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

И тази седмица министърът на културата продължи с представянето на данни за нарушения, които ще внесе в прокуратурата. Велислав Минеков е разпоредил пълен одит на НДК за последните 5 години.

По думите му е записано, че етажите, където се помещава централата на ГЕРБ, са "в отпаднало състояние". Акцент днес бяха непрофесионално извършените реставрации на значими паметници на културата. Като реставрацията на паметника Левски и на килията, където е хвърлен Апостолът.

"Тук се говори за различните видове фалшификации на ремонт. Все пак се припомня, че Дворецът или Конакът е паметник на културата от национално значение и се започва ремонт на тази нещастна килия - стенописът бива закрит, средновековните настилки към проходите са унищожени, оригиналната каменна основа е покрита с керамичен баняджийски плочки, стените на влажното подземие са облициовани с гипсокартон, а средновековният път към прохода на джамията, която не съществува, просто е бил закрит с бетон", заяви Велислав Минеков, министър на културата.

От Столичната община обясниха, че не виждат нарушения, защото всеки от проектите е работен след съгласуване и одобрение от културното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване
Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване
Токът ще поскъпне от 1 юли - вероятно с над 3%
Токът ще поскъпне от 1 юли - вероятно с над 3%