НОВИНИ

Венцеслав Стефанов: Михаил Касабов винаги се е старал да помага на българския футбол

"На българския футбол не му трябва молитва, а мотика", завия в типичния си стил дългогодишният ръководител на Славия

венци стефанов разделяме загорчич единствено българия чупят стадионите
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 19.02.2024
Чете се за: 09:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция, в която говори за решението на "Белия" клуб да издигне кандидатурата на Михаил Касабов за президент на Българския футболен съюз (БФС), както и какъв според него би трябвало да бъде новият ръководител на централата, който ще бъде избран по време на предстоящия Конгрес на 15 март.

Босът на "белите" мисли, че личността на Касабов може да бъде обединяваща за родния футбол, а освен това смята, че дългогодишният функционер не търси власт и иска да помогне.

"Христо Крушарски според мен много правилно предлага един такъв вариант на обединение зад една кандидатура. Ще е добър вариант за футбола изобщо. Когато клубовете са обединени, бъдещите резултати ще дойдат по-лесно, но както е известно в България, има много войводи, малко войници. Всички искат да са президенти. А дали стават за тази работа самите те не са убедени. Някои си мислят, че да си президент е достатъчно да се пъчиш и да се показваш от време на време. За мен бъдещият президент на БФС не трябва да е човек, който ламти за власт, а слуга на клубовете. Изразявам се малко по-нестандартно. Ако бъдещият президент работи за подобряването на условията на българския футбол, ще бъде ценен, уважаван, подкрепян и неговият авторитет ще е безспорен. Затова решихме да издигнем кандидатурата на Михаил Касабов", коментира Стефанов.

"Мишо много години е в българския футбол – неопетнен, без някой да може да каже нещо лошо за него. Годините 1997, 1998 и 1999 в България едвам свързвахме двата края, Мишо направи няколко мача между България и Германия и всяка една от тази среща носеше близо един милион на България от телевизионни права. Връзките му с Германия и покойния Бекенбауер са безспорни. Видели сме много помощ от тях. Надявам се тя да продължава и да се увеличава. Мишо не ламти за власт, а иска да помогне с каквото може и най-вече да има ред. Говорили сме много пъти с него. Аз изразявам лично мнение. Президентът би трябвало да може да почука на всяка една врата в България, откъдето може да дойде помощ за футбола и спорта по принцип", допълни той.

Дългогодишният ръководител на Славия е убеден, че президентът на БФС трябва да бъде като "апостол", който трябва да се ползва с доверието на институциите в държавата, а те от своя страна да искат го стимулират.

"Онзи ден гледах едно момче, на което шапка свалям. Щангистът Карлос Насар, който не е от български произход, но донесе такава радост. Сам финансира подготовката си, сам се бори. Ако отиде по арабските страни, ще бъде позлатен. Той прави нещо за България, като не е етнически българин. Тези примери винаги трябва да ги имаме като сигнална лампа в нашето мислене и не само ние хората, които се занимаваме със спорт. Нека и управляващите да видят, че в България има достойни хора, които трябва да се стимулират. Понякога постиженията на българския спорт са по-добрите дипломати от цялото външно министерство. Може би се изразявам малко неподготвен, но съм убеден. Виждате и момичетата на Илиана, но тя ходи като апостол от врата на врата. Само и само да има възможност нейните момичета да имат условията за работа", заяви Венци Стефанов.

"Президентът на БФС трябва да не си седи в кабинета, а да е като апостол. С Крушарски скоро седнахме и разговаряхме да предложим на финансовия министър, на държавата парите, които прибират от бетинг компаниите поне 20% да се върнат в спортните клубове. Да не са дадени на ръка, ами целево. Трябва да има помощ, която да се отрази и да може българският футбол да си поеме въздух и да няма повече гастролиращи трупи от чужбина като в Берое. Онзи ден на мача със Славия 17 или 18 чужденци. Откъде са ги събрали, не знам. Аз се радвам, че победихме 3:0, но този отбор може да го победи всеки. Не може това да е лицето на Стара Загора. Не може да допускаме и други клубове да стигнат до това. Те са стигнали, защото нямат избор. Идва някакъв уж президент, той си прави някаква собствена политика, докарва безработни футболисти и ние трябва да им ръкопляскаме. Не е моето разбиране за футбол, за развитието му изобщо", продължи бизнесменът.

Стефанов за пореден път отправи критики и към кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов, който в личен разговор се е опитал да го убеди, че проблемите у нас могат да се решат с привличането на спонсори. Според босът на "белите" обаче решенията трябва да бъдат намерени от хората в България.

"Има можещи и неможещи. Ние искаме президентът на БФС да е на 50. Добре, но какво си направил досега в живота си? Ръководил ли си клуб, школа, треньор? Само Христо Крушарски е давал пари, борил се е. Знае как се поддържа стадион, юношески гарнитури. Покажете ми от всичките други, има ли друг, който нещо да е правил във футбола, да е изградил, да е съхранил, да е допринесъл, освен да е ритал топката. Идва един, който може да е само президент и казва, че старите не могат. Убеждаваше ме Бербатов на една среща, че ще докараме спонсори. Това са глупости. Няма никаква друга алтернатива. Стари млади, бели, червени, зелени, не си ли извадим ние сами каруцата, няма да стане", заяви президентът на Славия.

Накрая той отново се върна и на предложението за това Михаил Касабов да оглави БФС, като Венци Стефанов сподели, че временно изпълняващият длъжността президент на БФС "никога не е бил послушник" на бившото ръководство и освен това призна, че му е било трудно да го убеди да се кандидатира за ръководител на централата.

"Ние отговаряме за себе си. Надявам се и други клубове да подкрепят Касабов. Той винаги е бил опозиция на Боби. Той никога не е бил послушник. Винаги е имал собствено мнение. Винаги се е борил и се е старал по някакъв начин да помага на българския футбол. Хората нека да преценят дали да слушат „бла-бла“ или да гледат кой какво е свършил. Аз не агитирам и не апелирам. Ние това сме преценили и сме го издигнали. На българския футбол не му трябва молитва, а мотика", счита босът на Славия.

"Доста разговори ми трябваха, за да убедя Михаил Касабов, че трябва да се кандидатира за президент на БФС. Мишо иска да има подкрепата на повече хора, които да повярват в това, че може да направи промените. Да повярват, че човек с неговите качества би бил полезен за футбола ни. Сигурен съм, че ще подбере екип, който може да работи. Ние ще сме най-големите му поддръжници, но и критици, ако не прави това, заради което е издигнат, ако не търси начини да се помага на футбола. Мишо не е агресивен човек, той е човек на консенсуса. Между тези, които познавам, преценихме, че той е човекът, който няма да компрометира и злепостави нашия избор. Другите, които досега са подали кандидатурата си не виждам някой, който може да се справи с всички проблеми, които има българския футбол. Те не са само за футбола, а и за спорта като цяло", завърши Венцеслав Стефанов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съюзът на съдиите настоява да участва в комисията на ВСС по казуса с Нотариуса
Съюзът на съдиите настоява да участва в комисията на ВСС по казуса с Нотариуса
Партиите вече нe трябва да вземат от Сметната палата удостоверения за регистриране за участие в избори
Партиите вече нe трябва да вземат от Сметната палата удостоверения за регистриране за участие в избори