НОВИНИ

Везенков: Българският баскетбол не е на високо ниво, дори не е и на средно европейско

206-сантиметровото крило записа най-силния си сезон в европейския баскетбол

везенков гръцкото дерби евролигата всеки мач панатинайкос специален
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 17.04.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Лидерът на Олимпиакос и основен фаворит за MVP наградата в Евролигата Александър Везенков даде интервю пред Sport Klub, в което говори за нивото на българския баскетбол, участието си на Евробаскет 2022, настоящия сезон с Олимпиакос и възможността да продължи кариерата си в НБА.

206-сантиметровото крило записа най-силния си сезон в европейския баскетбол, след като се превърна в най-добрия реализатор (средно по 17.6 точки) и играча с най-висок коефициент в Евролигата в основната фаза от кампанията (среден КПД от 22.2).

В интервюто Везенков коментира европейското първенство през 2022 година и представянето на България.

“Беше наистина страхотно, че имах възможността да играя срещу всички тези играчи от НБА и Евролига ниво. Справихме се добре. Победихме Грузия, загубихме от Черна гора и в крайна сметка не успяхме да се наложим над Белгия. Не знам кога отново ще играем на Евробаскет, тъй като, заради всички тези прозорци, може би няма да успея винаги да помагам на отбора. Българският баскетбол не е на никак високо ниво в момента, дори не е и на средно европейско. Не знам кога отново ще имаме шанс да се класираме за Евробаскет, но се надявам, че няма да ни отнеме нови 10-15 години, за да го сторим", заяви Везенков.

Националът ни заяви, че се надява скоро отново да намерим начин да играем на еврошампионат.

”Не знам колко е светло бъдещето за българския баскетбол, ако всички не се обединят и не работят заедно. В момента не мога да назова имената на трима български играчи, които се състезават зад граница", сподели той.

Везенков каза добри думи за Йоргос Барцокас и за клубния си тим.

“Той е любимият ми треньор, защото с него имаме специална връзка. Не бих казал, че сме приятели, но взаимоотношенията ни са наистина добри. В този ред на мисли бих посочил и първия ми треньор в Арис - Вангелис Ангела, който дълго време беше помощник на Душан Ивкович. Той ме научи на много неща. Тренираме добре, а енергията в тима е на много високо ниво. Отборът е сплотен и е като машина - дори и едно парче да липсва, останалите са готови да запълнят дупката. Този сезон показахме, че сме много добър отбор”, заяви Везенков.

Българинът сподели още, че за всеки баскетболист е мечта да играе в НБА.

“Аз не съм от хората, които ще искат да се подвизават там, само за да могат после да кажат, че са го правили. Ако има такава възможност, отборът ме иска и намерим начин да стигнем до предоставяне на шанс, тогава вече нещо може да се направи. Когато говоря за шанс, визирам това да имам възможността да играя и да покажа на какво съм способен. В момента мисля единствено за Финалната четворка в Евролигата, нищо друго. Искам да отидем в Каунас”.


Олимпиакос се изправя срещу Фенербахче на четвъртфиналите в Евролигата, като първият двубой ще се проведе на 26 април от 21.45 ч. в Пирея. В серията се играе до три победи от пет мача, а победителят продължава напред към Финалната четворка, която тази година ще е в Каунас.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4000 компании участват в тазгодишниото техно изложение в Хановер
4000 компании участват в тазгодишниото техно изложение в Хановер
Километрично задръстване на "Тракия" след верижна катастрофа между Пловдив и Пазарджик
Километрично задръстване на "Тракия" след верижна катастрофа между Пловдив и Пазарджик