НОВИНИ

Вицепремиерът Мария Габриел участва в 16-ото издание на международния форум в Дубровник

вицепремиерът мария габриел участва ото издание международния форум дубровник
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 08.07.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в 16-ото издание на международния „Дубровник форум“ в Хърватия. Тазгодишната тема е „Навигация в глобалното разместване“. Конференцията бе открита от министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман. Във форума участват още министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на ЕС, страните от Югоизточна Европа, представители на ОИСР и други международни институции.

Българският вицепремиер Габриел направи изказване по време на дискусията „Световният ред и как да стабилизиране световната политика“. Пред участниците Мария Габриел очерта нуждата от общи действия по време на кризи, от насърчаване на международните партньорства, от стратегически инвестиции в нови технологии и алианси за сигурност.

„Важно е да идентифицираме стратегически сектори и общи интереси за силни алианси, в основата на които са международни правила, морални устои и ценности. Всяко предизвикателство е и нова възможност да намираме и прилагаме общи решения. Избирайки международното сътрудничество, си даваме шанс да се справим с тези предизвикателства“, отбеляза вицепремиерът Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи стигнаха до финалите в дисциплината К1 от световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки
Двама българи стигнаха до финалите в дисциплината К1 от световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки
Етър Велико Търново привлече вратаря Мартин Величков
Етър Велико Търново привлече вратаря Мартин Величков