НОВИНИ

Виенският симфоничен оркестър с първи концерт у нас - в Античния театър в Пловдив

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:20, 10.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Един оркестър институция гостува за първи път в България. Виенските симфоници излязоха на сцената на Античния театър в Пловдив с впечатляваща програма от творби на Бетовен, Паганини и Дворжак. Привилегията да застане на диригентския пулт пред тях има директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, а солистът е известният като "българският Паганини" цигулар Марио Хосен.

В своята история от над 120 години Виенските симфоници се открояват като престижна музикална институция. Облика ѝ оформят големи композитори като Рихард Щраус, Густав Малер, Арнолд Шьонберг, които работят с този оркестър. Музикалното им реноме е свързано с името на Херберт фон Караян, който 16 години е музикален директор на Вийнер Симфоникер.

Тази вечер пред тях застава Найден Тодоров. Не без самочувствие, защото самият той е виенски възпитаник и успешен мениджър, който успя да доведе в България световни музиканти, които този сезон са свирили както с Виенските симфоници, така и със Софийската филхармония. Но най-голямото самочувствие идва от друго място.

"Това, за което съм си мислел навремето, когато свързвам в мислите си Виенския симфоничен оркестър е по-скоро, че с тях е работил Владигеров. Не знам защо - не Караян, не Рихард Щраус, не Шьонберг, а Владигеров и по някакъв начин усещането беше окей, аз дори го казах и на оркестъра - "Аз днес съм тук пред вас, но всъщност пред вас е заставал и най-големият български композитор Панчо Владигеров и усещането е изключително", коментира пред БНТ Найден Тодоров.

Виенските симфоници са официалният оркестър на престижния оперен фестивал в Брегенц. И разказват от първа ръка как работят при сложните условия там.

"Проблемът или интересното на тази сцена е, че тя е до брега, но е в самото езеро и акустиката е нула. Ако застанеш на тази сцена и изпееш нещо, то отива настрани. Така че трябва да произведем с помощта на електроника един много красив звук. В началото на историята за нас имаше стая зад и под сцената, но винаги имаше трансмисия на звука. Сега сме в сграда до сцената, фантастичният "Фестшпил хаус", с много хубава акустика и нашата концертна акустика се предава към сцената с множество тонколони и се получава много добре", каза Михаел Гюнтер - директор на Виенския симфоничен оркестър.

Световният оркестър е за първи път в България, но няма да е за последен. Защото след публиката в Пловдив, обещават да зарадват с високото си музикално ниво и почитателите на класиката в София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Петрова и Мария Гигова със съвет към гимнастичките ни преди Световното
Мария Петрова и Мария Гигова със съвет към гимнастичките ни преди Световното
Станислав Генчев: И аз не вярвах, че ще отбележим три гола на Левски
Станислав Генчев: И аз не вярвах, че ще отбележим три гола на Левски