Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Диви стриди се появиха по нашето Черноморие

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:45, 10.09.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те са нов вид за нашите ширини, много по-големи от отдавна изчезналите.

Всяко лято Иван участва с лодката си в летните практики на студентите и неволно e развил изследователски рефлекс. Именно той открил пришълците в пристанището на Черноморец и повикал учените.

Проф. д-р Пламен Митов - зоолог, СУ: А къде я намерихте?

Иван Вълков - Ами тук, залепена на самия пирс, докато търсех черни миди. Вижда се като камък и в първия момент не знаех какво е

Потвърждението идва мигновено - стридата е на 20 сантиметра дълбочина, залепнала на бетонния кей. Учените веднага я разпознават.

"О, тя е страхотна, виж колко е голяма. Доста са едри, вероятно са на повече от година и половина.

Мидата толкова здраво се е захванала, че се изискват усилия да се отлепи от кея. Наблизо се забелязва още една. Но за истинско научно наблюдение, учените трябва да потърсят други екземпляри и да опишат местообитанието им.

"Това е Magallana gigas или Crassostrea gigas - тихоокеанската мида, която се оказа пришълец и в Черно море. Всичките екземпляри са пришълци. В Черно море живее една стрида, която се казва ядлива стрида или европейска стрида, преди малко на плажа тук на пясъка тук намерих една черупка, тя е много малка и сравнена с тихоокеанската стрида, можем да видим каква е разликата", обясни проф. д-р Пламен Митов.

Дребната черноморска стрида изчезва преди около 40 години. Причините са много. Не стига замърсяването и затиняването на водата, но се появяват смъртоносни паразити.

За половин час оглед в пристанището, учените откриват още 5 екземпляра.

"Явно в тази начална форма на колонизиране на мидата те предпочитат твърди и равни субстрати. Намираме ги на много малка дълбочина, между 25 и 75 см... около тях са най-вече черната мида, видове морски гъби, червени и зелени водорасли. Малки рибки, попчета, морски игли и морски кончета, морски кучки, скариди", казва доц. д-р Любомир Кендеров, хидробиолог от СУ.

"Вероятно техните ларви са попаднали от морските течения на север от Кримския полуостров, от румънските брегове с мощни течения на т.нар. кримско течение на Черно море", смята проф. Пламен Митов.

Средиземноморската стрида е много адаптивен и устойчив вид. Въпреки това е още много рано да се каже дали само ни гостува или трайно ще се засели тук

"Ако се развият и се получат десетки стотици популации с хиляди екземпляра, тогава вече можем да кажем, че този вид наистина вече се е адаптира към средата и е заел една нова ниша", коментира проф. д-р Пламен Митов.

Като всички миди и тези се хранят, като филтрират водата. И не са особено подходящи за ядене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив София победи Левски в столичното дерби
Локомотив София победи Левски в столичното дерби
Възможно е някои училища да минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно
Възможно е някои училища да минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно