НОВИНИ

Вигенин: Има опасност България да изпадне в политическа изолация

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 17.11.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Според бившия външен министър Кристиан Вигенин има реална опасност България да изпадне в политическа изолация от страна на партньорите в ЕС заради позицията си спрямо Република Северна Македония.

В предаването "Още от деня" Вигенин заяви, че в момента е нужна политика на външна комуникация, която да достигне не само до страните членки на ЕС, но и до самите македонци.

Кристиан Вигенин, БСП: "Много е важно ние да обясним, че България продължава категорично да подкрепя европейската интеграция и на региона и на Република Северна Македония. Да не ни се вменява вината, че едва ли не, че ако ние не направим компромис със своите ключови национални интереси ние едва ли не ще отворим региона за влияние на други, понеже чух и такава версия от някои политически формации в Европа, ще отворим терена за навлизане на политическо влияние на други глобални играчи. Мисля, че на България такава вина не може да се вменява. Ако някой иска наистина да се върви напред с интеграцията нека застане зад България. Ние сме разумна държава."

Нормално е България да представи такава позиция, тъй като няма напредък по изпълнението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония", коментира още Кристиан Вигенин.

Той изрази съжаление, че се стига до тази ситуация, но България не може да не защити своя интерес в отношенията със съседите ни и съответно позициите си в рамките на ЕС.

Според Вигенин ще има трудности в бъдеще заради две неща, които не е направило българското правителство: едното е, че въпросът за неизпълнение на договора не е бил достатъчно добре артикулиран и в страната, и при нашите партньори; второто нещо е, че има недостатъчно ясно виждане как оттук нататък ще комуникират това решение на българското правителство и при съседите ни, и при партньорите ни, тъй като се създава впечатлението, че България отлага процеса на разширяване на ЕС.

Според Вигенин не е добре, че в позицията си ние разделяме Албания, срещу която нямаме възражения за започване на преговори, от Северна Македония, които вурвят в тандем досега.

"Ние отстояваме нашата позиция, но всичко съпътстващо това решение ми се струва, че не е достатъчно добре обмислено и затова трябват спешни мерки, които се надявам да чуем тази седмица", отбеляза Кристиан Вигенин.

България държи на пълното изписване и изговаряне на името Република Северна Македония, тъй като географската област Северна Македония включва и нашата част нея и може да се получи объркване, подчерта бившият външен министър.

БСП подкрепи процеса, подкрепи ратификацията, подкрепи преговорната рамка, но считаме, че и българското правителство в тези три години след подписването на договора направи пропуски - нямаше програма за насърчаване на инвестициите в Република Северна Македония, не е променен бюджетът на Българския културен институт.

Вигенин припомни, че сме подкрепили Република Северна Македония за членство в НАТО, без да са изпълнили условията по договора, което сме се надявали да бъде един жест на добра воля.

"Вместо този жест да доведе до една по-отворена политика от страна на Република Северна Македония, той беше разчетен от нашите съседи като нещо, което ще се случи отново по отношение на членството в ЕС и България отново ще направи компромис", коментира Вигенин.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 96 г. баба Райна пребори коронавируса
На 96 г. баба Райна пребори коронавируса
Каракачанов за случилото се пред ВМРО: Това беше умишлено търсена провокация
Каракачанов за случилото се пред ВМРО: Това беше умишлено търсена провокация