Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Здравният министър нареди да има и болници с пациенти без COVID

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:51, 17.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:04 мин.
Още

Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за лечение на пациенти без COVID. Това е поискал здравният министър от областните управители. До края на седмицата те трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения.

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 000 души. В специално интервю за БНТ министърът обяви, че във всяка област ще има болница, в която ще се лекуват само инфектирани с коронавирус. Ще има и чиста болница - такава, в която ще се лекуват всички останали пациенти, които не са заразени. Кога ще стане реално преструктурирането на лечебните заведения - засега е ясно, че ще бъде най-рано от следващата седмица.

От министерството ще подкрепят промени в закона за здравето, които предвиждат уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона, чрез есемес или електронни съобщения. Така РЗИ-тата ще имат време да намират повече заразени и контактни лица.

Близо 650 заразени на 100 000 - това показват данните към 15 ноември. И както здравният министър обяви преди малко повече от седмица се преминава към следващата стъпка.

"Изпратено е писмо до всички областни управители в България. Коя болница на територията на тяхната област може да стане за лечение на пациенти с COVID и коя да е болницата, която да е чиста", заяви проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Отговорът трябва да дойде до края на седмицата. Избраните болници е необходимо да бъдат с достатъчен брой профили - така че да се гарантира пълноценното лечение на пациентите. Анализите показват, че за София ще са необходими поне 4500 легла. Според министъра 4000 вече били осигурени като в момента няма недостиг.

"А дали една болница ще бъде достатъчна - не мисля, че една болница ще бъде достатъчна. Не мога да съм сигурен, че една чиста болница за София също ще е достатъчна, защото в София се лекуват и много граждани от страната", каза проф. Костадин Ангелов.

Останалите болници засега запазват задължението да поддържат 20% от капацитета си за COVID пациенти. Според здравния министър е твърде рано да се коментира промяна в заповедта му.

"Ако аз в момента ви дам един категоричен отговор, той след две седмици може да се окаже грешен. Ние имаме стратегия как да се държим, но не можем да прогнозираме какви ще бъдат числата след две седмици", каза проф. Костадин Ангелов.

От Националния статистически институт обявиха днес данните си за смъртните случаи, сравнени по години. Вижда се, че стойностите за есента на 2020-та са отчетливо по-високи в сравнение със същия период предишни години. Трябва да се има предвид и че последните две седмици не са включени в тази крива, а именно тогава имаме още по-голям скок в смъртността от COVID.

От здравното министерство все още обмислят дали да подкрепят промени в закона за здравето, които отменят задължителното болнично лечение при COVID-19.

"Експертите, които в момента разсъждават върху този текст считат, че ако отпадне думата задължително болнично лечение, това ще важи и за особено опасните инфекции, а това вече би довело до един риск да обществото", заяви проф. Костадин Ангелов.

Вече има техническа възможност свободните болнични легла в цялата страна да са видими в реално време - стига да се попълва съвестно. Именно липсата на такава електронна система силно затрудняваше линейките.

"Единната COVID система има такава функционалност, разработена от Информационно обслужване. Въпрос на лечебните заведения е да започнат да качват в нея данните, за да се виждат в реално време", заяви проф. Костадин Ангелов.

Заради високата заболеваемост се обсъждат и други мерки, които предстои да бъдат обявени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случаи на заразени с грип и коронавирус едновременно
Първи случаи на заразени с грип и коронавирус едновременно
Здравният министър трябва да изготви план за имунизирането срещу COVID-19
Здравният министър трябва да изготви план за имунизирането срещу COVID-19