НОВИНИ

Здравният министър трябва да изготви план за имунизирането срещу COVID-19

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:46, 17.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

България е готова с организация на бъдещото доставяне и съхраняване на ваксини срещу COVID-19, увери здравният министър Костадин Ангелов. Той получи две задачи от премиера и вицепремиера днес - да даде точен план как ще се имунизират хората срещу коронавирус и как ще бъдат организирани изборите и преброяването на населението догодина.

България се е подготвила още лятото за втората вълна на коронавируса, увери премиерът.

Бойко Борисов: Имахме тази подготовка, със защитните облекла, с респираторите, с медикаментите, с поръчките за антигенни тестове, ваксините, поръчахме още тогава август-септември. Сега е времето да помислите точно за това, след един месец или месец и половина, дай боже утре, ако имаме ваксина - кога, къде, как, кого, първи.

Оказа се, здравното ведомство вече има план.

Костадин Ангелов: Ваксинирането е доброволно, за всички граждани ще бъде безплатно, които желаят, като правителството е осигурило налични количества от всички видове ваксини.

Здравният министър увери също така, че е създадена и необходимата логистика за осигуряване на допълни лекарства както за болниците, така и за аптеките.

Костадин Ангелов: Дозите, които са от ремдесевир за месец декември, ще ги изтеглим по-рано отколкото е по план, за да може да задоволим нуждите на всеки български гражданин.

Премиерът поиска и по-строг контрол при спазването на мерките, включително и за носенето на маски.

Бойко Борисов: И с Мангъров дори съм се разбрал, маската е важна, предпазва на обществено място, дори срещу фините прахови частици също пази.

България ще създаде и COVID стандарт при предоставянето на социални услуги.

Деница Сачева: Всички социални услуги ще получат средства за дезинфектанти, предпазни средства, включително ако се налага да се карантинира персонал, да се налага командироване на персонал от едно населено място в друго.

Общата сума, която страната ни ще усвои е 240 млн. лева от паневропейските фондове, каза още министър Сачева. По думите ѝ в момента вече се раздават 470 000 пакета храна за домакинства в нужда.

Премиерът днес коментира и предложението на депутатите от ГЕРБ да бъде върнат подоходният критерий за плащане на детски добавки. Той разкритикува начина по който това е било направено.

Бойко Борисов: По никакъв начин не трябва да се противопоставят едни на други структури, високо ценим работата на българските служители в системата на МВР и затова в най-голямата криза, ако щете и политически в САЩ, още не се признават президентски избори - 15% увеличение на заплатите.

Премиерът обеща на полицаите и още 15% увеличение за догодина, ако икономиката е в растеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър нареди да има и болници с пациенти без COVID
Здравният министър нареди да има и болници с пациенти без COVID
Полицаи: Убедени сме, че заплатите ни могат да се вдигнат без да страдат други хора
Полицаи: Убедени сме, че заплатите ни могат да се вдигнат без да страдат други хора